Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 18 d.


ES IR RUSIJA
J. Borrellis: jokia ES narė dar nepasiūlė konkrečių sankcijų Rusijai dėl A. Navalno
BNS

Nė viena Europos Sąjungos valstybė narė dar nepateikė pasiūlymų dėl sankcijų Rusijai, susietų su rusų opozicionieriaus Aleksejaus Navalno įkalinimu, bet aptarimas tęsis, penktadienį sakė Maskvoje viešintis Bendrijos diplomatijos vadovas Josepas Borrellis.

„Dėl sankcijų: šiuo metu nė viena Europos Sąjungos valstybė narė nėra pateikusi savo pasiūlymų, bet aptarimas tęsis užsienio reikalų ministrų taryboje ir, taip pat, per posėdį kovo mėnesį, kai... vyks bendras Europos Sąjungos ir Rusijos santykių aptarimas... Mano vizitas Maskvoje yra pasirengimo šiam aptarimui dalis, nes labai svarbu apsispręsti, ką darysime su šiais santykiais“, – sakė J. Borrellis spaudos konferencijoje Maskvoje po susitikimo su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu.

ES užsienio politikos vadovas dar kartą pabrėžė, kad Bendrija ragina Rusiją paleisti A. Navalną.

„Galvoju, kad išsamus ir skaidrus tyrimas gali suteikti informacijos apie bandymą nunuodyti poną Navalną. Bet, atvirai kalbant, galime tai kiek norime kartoti, bet klausimas lieka“, – sakė J. Borrellis.

Pasak jo, per susitikimą su S. Lavrovu jis paragino paleisti A. Navalną ir ištirti jo apnuodijimą.

„Mano vizitas surengtas tokiu metu, kai buvo areštuotas ir nuteistas Aleksejus Navalnas, [sulaikyta] tūkstančiai demonstrantų. Kaip suprantate, išreiškiau ponui Lavrovui savo didelį susirūpinimą šiais faktais ir paraginau paleisti Navalną, nuodugniai ištirti jo apnuodijimą“, – nurodė J. Borrellis.

Jis pabrėžė, kad ES gerbia Rusijos suverenitetą, bet priminė, kad Rusiją „įpareigoja įstatymo viršenybės, žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių principai, kurie yra svarbūs ir ES, ir Rusijai“.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 02 05 14:30
Spausdinti