Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


Išmokas už šildymą gali gauti beveik trigubai daugiau žmonių
BNS
(BNS nuotr.).

Seimas antradienį patvirtino naują ribą kompensacijai už šildymą gauti. Nuo birželio 1 d. panaikinus pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatą už centralizuotai tiekiamą šilumą, dėl išmokų galės kreiptis tie, kurių išlaidos šildymui siekia 10 proc. šeimos pajamų.

Premjeras sako, kad parama bus skiriama nepriklausomai nuo šildymo būdo, o savivaldybės papildomai turės rasti apie 30-35 mln. eurų. Seimas antradienį dukart sumažino išlaidų šilumai ir pajamų santykio ribą, kurią pasiekusios šeimos ar vienas gyvenantis asmuo galėtų pretenduoti į kompensacijas. Už tokią Piniginės socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams įstatymo pataisą balsavo 74 Seimo nariai. Premjeras Saulius Skvernelis sako, kad pasirinkta 10 proc., o ne 15 proc. riba yra labiau socialiai teisinga. Anot jo, antruoju atveju į paramą galėtų pretenduoti maždaug tiek pat gyventojų, kiek ir dabar. „Pirminė valia buvo 10 proc., tiesiog aprėptis žmonių gauti paramą už šildymą padidėtų, nepriklausomai nuo to, kokio būdo šildymą jie naudoja“, – antradienį Seime žurnalistams sakė Vyriausybės vadovas. Anot jo, savivaldybėms turėtų užtekti lėšų kompensacijoms mokėti. „Jie nepanaudoja pusės skiriamų lėšų sumos, tai yra virš 140 mln. eurų lieka nepanaudota, o paramai, kompensacijoms už šildymą (...) reikės apie 30-35 mln. eurų“, – tvirtino S.Skvernelis. Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos skaičiavimais, kompensacijas gautų 2,8 karto žmonių daugiau nei dabar – iš viso 257 tūkst., o papildomai reikėtų apie 21 mln. eurų.

Diskusijos vyksta nuo gruodžio

Pirminės pataisos, kuri buvo registruota pernai gruodį, autoriai buvo valdantieji – socialdemokratai Algirdas Sysas, Andrius Palionis ir „valstiečiai“ Tomas Tomilinas, Stasys Jakeliūnas, Ramūnas Karbauskis bei Valius Ąžuolas. Jie siūlė nustatyti 10 proc. kartelę, tačiau Vyriausybė siūlė ją padidinti iki 15 proc., tačiau Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas ją vėl nuleido iki 10 proc., pritaręs konservatorių Monikos Navickienės, Ingridos Šimonytės, Gintarės Skaistės ir Rimanto Jono Dagio siūlymui. Už jį balsavo ir Seimas. Papildomų lėšų turės rasti savivaldybės, nes Seimas nepritarė konservatorių Rimanto Jono Dagio ir Monikos Navickienės siūlymui kompensacijoms skirti specialią tikslinę dotaciją. Kompensacijos būtų skaičiuojamos, iš šeimos pajamų atėmus valstybės remiamas pajamas, kurios vienam asmeniui sudaro 102 eurus. Valdžia turi planų šį dydį didinti. Pirmąjį šių metų ketvirtį, ministerijos duomenimis, kompensacijas gavo apie 92 tūkst. žmonių, o išmokos siekė apie 17 mln. eurų. Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.
2017 05 23 14:35
Spausdinti