Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 16 d.


RINKIMAI 2020
Iš 28 tūkst. saviizoliacijoje esančių žmonių balsuoti registravosi vos 230
BNS
Fotobankas
Rinkimai.

Saviizoliacijoje esantys rinkėjai vangiai registruojasi dalyvauti Seimo rinkimuose: iš daugiau kaip 28 tūkst. izoliuotis turinčių žmonių balsavimui namuose registravosi vos 230 rinkėjų, sako Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkė Laura Matjošaitytė.

L. Matjošaitytė teigia, kad VRK neturi kitų galimybių kaip tik per viešąją erdvę informuoti rinkėjų apie galimybę  balsuoti namuose, nes gauti duomenų apie esančius izoliacijoje iš Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) kreiptis į juos tiesiogiai negali dėl asmens duomenų apsaugos.

Pasak komisijos pirmininkės, prieš rinkimus su prašymu siųsti gyventojams žinutes per perspėjimo sistemą kreiptais į Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentą (VPGT), bet gautas neigiamas atsakymas.

„28 tūkst. rinkėjų yra saviizoliacijoje, dalis grįžę iš užsienio, dalis dėl to, kad turėjo kontaktą su užsikrėtusiais, iš jų dalis yra ne Lietuvos piliečiai ir nepilnamečiai asmenys. Šiuo metu turime patvirtintų apie 230 (balsavimo izoliacijoje) užklausų, jų randasi vis daugiau“, – pirmadienį susitikime su opozicine konservatorių frakcija sakė L. Matjošaitytė.

„Viskas susiveda į tai, kad mums reikalinga paties asmens valia, reikia, kad jis užpildytų prašymą, nurodytų deklaruotos gyvenamosios vietos adresą, izoliacijos priežastį, nes skiriasi ir apsaugos priemonių dėvėjimas“, – teigė komisijos pirmininkė.

VRK vadovė ragino saviizoliacijoje esančius rinkėjus suskubti registruotis – šiuo metu esantys ne savo rinkimų apygardos teritorijoje tai gali padaryti iki pasibaigiant antradieniui, o saviizoliavęsi savo apygardos teritorijoje prašymus balsuoti gali teikti iki trečiadienio pabaigos. VRK vadovė žadėjo, kad pastarieji galės teikti prašymus ir vykstant balsavimui namuose, t. y. bus stengiamasi patenkinti iki šeštadienio imtinai gautus prašymus balsuoti.

VRK pirmininkė susitikime su Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcija patvirtino, kad prašė galimybės rinkėjų informavimui pasinaudoti gyventojų perspėjimo sistema, siunčiančia trumpąsias žinutes apie audras, pavojingas situacijas ir pnš., tačiau gavusi neigiamą atsakymą.

„VRK kreipėsi į kompetentingą instituciją, galinčią siųsti visiems piliečiams į mobiliuosius įrenginius trumpąsias žinutes, ir prašėme skelbti informaciją apie rinkimus, kada vyks rinkimai ir taip toliau, ir mums buvo atsisakyta patenkinti tokį prašymą, kadangi mes nesame tas subjektas, kuis gali prašyti tokios informacijos sklaidos ir informacija apie rinkimus nėra tokio lygmens svarbos informacija“, – sakė L. Matjošaitytė.

„Labai svarbu, kad rinkėjai, kurie izoliuojasi ne savo deklaruotos gyvenamosios vietos adresu, o kitoje vietoje, kitame mieste, suskubtų ir iki antradienio pateiktų prašymą, kitų rinkėjų laukiame ir iki penktadienio, šeštadienio prašymų, tikimės, kad juos visus pavyks apdoroti ir perduoti informaciją apygardų ir apylinkių komisijoms, kurios galėtų siųsti komisijų narius į balsavimą namuose“, – pažymėjo VRK vadovė.

Izoliacijoje esantys asmenys balsuoti gali namuose, registruotis reikia pildant specialią formą, rašant elektroninį laišką ar skambinant telefonu.

Specialią formą atsisiųsti galima adresu: https://bit.ly/2Ge2VEF. Užpildytą formą reikia siųsti elektroninio pašto adresu balsuok@vrk.lt.

VRK teigimu, jei saviizoliacijoje atsidūrę asmenys neturi galimybių atsispausdinti prašymo formos namuose, jiems tokiu atveju užtenka parašyti elektroninį laišką nurodytu adresu.

Laiške reikia nurodyti vardą, pavardę, deklaruotą gyvenamąją vietą, priežastį, dėl kurios skirta saviizoliacija. Taip pat asmuo turi patvirtinti, kad sutinka, jog VRK ir Nacionalinis visuomenės sveikatos centras tvarkytų asmens duomens rinkėjų sąrašų sudarymo tikslais.

Jei rinkėjas, kuris yra saviizoliacijoje, neturi galimybės naudotis internetu, pateikti prašymą balsuoti namuose galima skambinant trumpuoju numeriu 1855.

VRK, gavusi užpildytas formas arba elektroninius laiškus, dėl informacijos patikrinimo kreipsis į NVSC, kuris informuos, ar prašymą pateikusiam rinkėjui diagnozuota COVID-19 liga, ar jis yra įtariamas, kad serga, ar turėjęs sąlytį su sergančiuoju, ar yra grįžęs iš užsienio.

Priklausomai nuo šių požymių, VRK informuos balsavimą namuose vykdančius rinkimų komisijų narius, kad šie pasiruoštų dėvėti jiems skirtas asmens apsaugos priemones ir tinkamai bei saugiai galėtų atlikti balsavimo namuose pas saviizoliacijoje esantį asmenį procesą.

Rinkėjai tokius prašymus turi pateikti iki trečiadienio imtinai prieš pirmąjį turą ir iki spalio 21 dienos imtinai prieš pakartotinį balsavimą.

Tie rinkėjai, kurie balsuos ne toje rinkimų apylinkėje, į kurios sąrašą jie įrašyti, šią formą turėtų pateikti iki antradienio imtinai prieš pirmąjį turą ir iki spalio 20 dienos imtinai prieš pakartotinį balsavimą.

Seimo rinkimai vyks sekmadienį, pirmadienį prasidėjo dėl koronaviruso pandemijos ištęstas išankstinis balsavimas.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 10 05 12:54
Spausdinti