Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


LIETUVOS AUGIMAS
IQ indeksas. Kada pasivysime Švediją?
Kotryna Tamkutė

Trys nepriklausomybės dešimtmečiai pažymėti pažangos ženklu, tačiau iki svajonių šalies dar toloka

Kas dvejus metus pasitikdami Kovo 11-ąją apskaičiuojamame IQ indekse matuojame, kaip Lietuvai sekasi artėti prie Švedijos gyvenimo lygio. Ši šalis pasirinkta dėl nepriklausomybės išvakarėse populiarios idėjos, kad netrukus gyvensime kaip Švedijoje, tiesa, pirmiausia galvojant apie materialinę padėtį ir mažiau, ar nė kiek, apie kitus šios valstybės socialinio modelio aspektus.

Anksčiau Lietuvą šiame reitinge lyginome ne tik su Švedija, bet ir su kitomis posovietinėmis valstybėmis, kad išryškintume visų SSRS sudėtyje buvusių šalių raidos ypatumus. Atotrūkiui tarp Baltijos ir daugelio kitų posovietinių valstybių tik didėjant, šį kartą sudarėme kiek kitokį rinkinį. Palikome Estiją ir Rusiją kaip atskaitos taškus sovietinei praeičiai, bet įtraukėme Vengriją ir Lenkiją bei Slovėniją ir Portugaliją. Pastarosios dvi prieš 30 metų buvo gerokai priekyje, o Vengrija ir Lenkija bent jau turėjo ryškiai geresnes starto pozicijas.

Indeksas skaičiuojamas nuo 1995-ųjų, kai jau galima rasti išsamią visų šalių statistiką, iki 2016–2018 m. naujausių prieinamų duomenų.

2020 03 23 06:50
Spausdinti