Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


TYRIMAS
Imuninė sistema koronavirusą „prisimena“ mažiausiai 6 mėnesius
BNS
Twenty20

Infekcija COVID-19 persirgę žmonės gali būti atsparūs pakartotiniam užsikrėtimui koronavirusu mažiausiai šešis mėnesius – tai užtikrina ląstelės, galinčios „atsiminti“ virusą, rodo pirmadienį paskelbtos tyrimo išvados.

JAV ir Šveicarijos mokslininkai tyrė dešimtis COVID-19 persirgusių žmonių ir nustatė, kad nors antikūnų kiekis jų organizmuose laikui bėgant gali mažėti, išlieka pakankamai specifinių B ląstelių (B limfocitų).

Šios ląstelės gali įsiminti patogeną ir, susidūrusios su pakartotine infekcija, paskatinti imuninę sistemą atnaujinti su virusais kovojančių antikūnų gamybą.

„Atminties atsakas atsakingas už apsaugą nuo pakartotinės infekcijos ir yra būtinas veiksmingam vakcinavimui“, – sakoma straipsnyje žurnale „Nature“.

„Pastebėtas faktas, kad atminties B ląstelių atsakas neišnyksta po 6,2 mėnesio, o toliau vystosi, aiškiai rodytų, kad SARS-CoV-2 užsikrėtę asmenys pakartotinai susidūrę su virusu galėtų greit ir veiksmingai į jį reaguoti“, – nurodo tyrimo autoriai.

Jie vertino 87 žmones, kuriems buvo diagnozuota COVID-19, praėjus kiek daugiau nei mėnesiui ir, taip pat, pusmečiui po užsikrėtimo.

Nustatyta, kad virusų neutralizuojančių antikūnų veikla laikui bėgant silpnėjo, bet atminties B ląstelių skaičius nekito.

Pasak mokslininkų, jų tyrimas rodo, kad atminties B ląstelių atsakas į koronavirusą evoliucionuoja per šešis mėnesius po užsikrėtimo, organizme esant užsilikusių viruso baltymų. Tai sudaro sąlygas šioms ląstelėms gaminti veiksmingesnius antikūnus.

Kiek laiko žmonės gali atremti pakartotinį naujojo koronaviruso puolimą ir kokie imuniniai procesai su tuo susiję, itin svarbu žinoti, norint prognozuoti pandemijos dinamiką.

Ankstesni tyrimai kėlė susirūpinimą, nes jų metu nustatyta, kad po užsikrėtimo SARS-CoV-2 susidariusių antikūnų gali greit sumažėti. Tačiau naujesni tyrimai akcentavo kitų imuninės sistemos elementų vaidmenį susidarant ilgesniam imunitetui.

Viename žurnalo „Science“ šį mėnesį paskelbtame straipsnyje sakoma, kad kone visos svarbios imuninės sistemos dalys, galinčios išmokti atpažinti ir atremti naują patogeną, galėtų mažiausiai aštuonis mėnesius toliau reaguoti į SARS-CoV-2.

Tarp šių imuninės sistemos dalių yra atminties B ląstelės, kurių, kaip nustatė mokslininkai, iš tikrųjų kraujyje padaugėjo praėjus šešiems mėnesiams po užsikrėtimo.

Straipsnyje buvo remtasi 188 COVID-19 pacientų kraujo analize.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 01 18 19:43
Spausdinti