Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


KAIMYNAI
Į Lietuvą dėl humanitarinių priežasčių atvykti leista 674 baltarusiams
BNS
Fotobankas
268 iš šių asmenų jau yra Lietuvoje, 62 pasiprašė prieglobsčio.

Ypatingais humanitariniais tikslais į Lietuvą atvykti iš viso leista 674 Baltarusijos piliečiams, pirmadienį pranešė Vidaus reikalų ministerija (VRM).

268 iš šių asmenų jau yra Lietuvoje, 62 pasiprašė prieglobsčio. 

Toks vidaus reikalų ministro leidimas išduodamas gavus Užsienio reikalų ministerijos motyvuotą siūlymą dėl užsieniečio atvykimo į Lietuvą. Leidimai išduodami nukentėjusiems nuo režimo ir represijų ar persekiojamiems Baltarusijos piliečiams, aktyviems opozicijos atstovams.

„Matome, kad tiek išduodamų leidimų skaičius, tiek atvykstančiųjų skaičius neauga taip greitai, kaip buvo pradžioje“, – pranešime teigė vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė.

Jos teigimu, baltarusiai leidimus gauna operatyviai, tačiau srautai nėra tokie dideli.

„Žmonės kreipiasi ir operatyviai gauna leidimus, bet srautai nebėra tokie dideli. Atvykusieji Baltarusijos piliečiai gali būti Lietuvoje, bet taip pat gali grįžti į savo šalį, jeigu manys, kad jiems tą padaryti yra saugu“, – teigė ministrė.

Lietuva nuo rugpjūčio 11 dienos taiko išimtį ir išduoda leidimus atvykti humanitariniais pagrindais piliečiams iš Baltarusijos. Jiems privaloma saviizoliacija.

Baltarusijos piliečiai, siekiantys atvykti į Lietuvą dėl ypatingų humanitarinių priežasčių, turi kreiptis į Lietuvos ambasadą Baltarusijoje dėl Šengeno vizos išdavimo ir pateikti ypatingas humanitarines priežastis patvirtinančią informaciją.

Šengeno viza leidžia atvykti į Šengeno teritoriją ir būti vizoje nurodytą laiką, bet ne daugiau kaip 90 dienų per bet kurį 180 dienų laikotarpį nuo pirmo atvykimo į Šengeno valstybių narių teritoriją datos.

Jeigu Baltarusijos piliečiai jaučiasi persekiojami arba kyla reali grėsmė jų saugumui ir gyvybei, jie gali atvykti į Lietuvą ir pateikti prašymą suteikti prieglobstį. Prašymai gali būti pateikti pasienio kontrolės punktui, Valstybės sienos apsaugos tarnybai ar Migracijos departamentui. Išnagrinėjus prieglobsčio prašymą suteikiama viena iš prieglobsčio formų – pabėgėlio statusas arba papildoma apsauga bei išduodamas leidimas gyventi Lietuvoje.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 11 30 11:12
Spausdinti