Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


SVEIKATA
Gripas! Koks gripas?
IQ

Šią žiemą su COVID-19 sunkiai kovosianti Lietuva gali išvengti įprastos gripo infekcijos. Tokią viltį suteikia šių metų Pietų pusrutulio patirtis, kur vasarą (jų žiemą) stebėtas naujas fenomenas – įprasto gripo atvejų skaičius krito į rekordines žemumas.

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, gripas 2020-ųjų pradžioje Australijoje, Naujojoje Zelandijoje, Pietų Afrikos Respublikoje ir Pietų Amerikos šalyse atslūgo, vos buvo imtasi saugos priemonių dėl koronaviruso (žr. grafiką).

Nuo COVID-19 besisaugantys gyventojai apsisaugojo ir nuo gripo viruso – mažiau kontaktų, dėvimos apsauginės kaukės, dažniau plaunamos rankos Pietų pusrutulyje užgniaužė sezoninį gripą, tad panašiai turėtų nutikti ir žiemos sulaukusiame Šiaurės pusrutulyje.

Ar panašaus fenomeno artėjant gripo sezonui galime tikėtis ir Lietuvoje? Lietuvos užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro direktorius Saulius Čaplinskas IQ sakė, kad ši tendencija jau matoma – susirgimo atvejų mažėja nuo metų pradžios. Šį pavasarį užfiksuota ir mažiau alerginių reakcijų, pavyzdžiui, šienligės. Jei visuomenė ir toliau gyvens pagal medikų rekomendacijas – vengs sambūrių, nešios kaukes, dažnai plaus rankas, – tikėtina, kad gripu šią žiemą susirgs gerokai mažiau Lietuvos gyventojų. Prie to prisidės ir didesnis pasiskiepijusių skaičius.

Vis dėlto S. Čaplinskas neleidžia atsipalaiduoti: „Prognozuojama, kad maždaug 2022 m. galime tikėtis didelio gripo protrūkio, nes bus vis mažiau persirgusių žmonių ir atitinkamai – daugiau neturinčių imuniteto.“ Sergamumas gripu priklauso ne tik nuo to, kiek žmonių nuo viruso pasiskiepija, tačiau ir nuo to, kiek juo perserga.

2020 11 26 05:10
Spausdinti