Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


Ekstremalių situacijų komisija siūlo laisvinti karantino ribojimus pagal sergamumą
BNS
Unsplash
Karantinas.

Vyriausybės ekstremaliųjų situacijų komisija (VESK) siūlo laisvinti karantino ribojimus atsižvelgiant į sergamumą, pranešė Vidaus reikalų ministerija (VRM).

Vyriausybei taip pat siūloma priimti sprendimus dėl dvejų lygių karantino, nacionalinio ir savivaldos, kuomet atskirai savivaldybei pasiekus geresnius rezultatus būtų galimas lengvesnis režimas.

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė sako, kad komisija siūlo Vyriausybei apsispręsti „dėl galimybių, sąlygų atlaisvinti ribojimus prekybai ir paslaugoms“.

„Atlaisvinimai siūlomi šiose srityse – namų ūkiams, sveikatos priežiūros veiklai, ugdymui, neformaliam švietimui, maitinimo įstaigų veiklai, prekybai, paslaugų teikimui. Taip pat labai svarbu pažymėti, kad numatant atnaujinti veiklas numatoma  įvesti ir atlaisvinamos srities darbuotojų testavimą“, – per spaudos konferenciją po VESK posėdžio sakė A. Bilotaitė.

Pasak ministrės, prekybos ir paslaugų atlaisvinimai būtų svarstomi ir tvirtinami nacionaliniu lygmeniu, o atskirtų savivaldybių karantino planai būtų susiję su švietimu, sveikatos priežiūros sektoriumi, žmonių bendravimu.

„Jei būtų priimtas sprendimas atlaisvinti prekybą arba paslaugas konkrečioje savivaldybėje, tai sukeltų galimą didžiulį susidomėjimą ir tai būtų traukos centras į kurį stengtųsi patekti žmonės iš aplinkui. Nenorėdami tokios situacijos, pirmiausia turėtume priimti sprendimą nacionaliniu lygmeniu atlaisvinti tokias paslaugas ar prekybą“, – sakė ministrė.

„Kalbėdami apie savivaldybių skirtingus planus, ta būtų susiję pirmiausia su švietimo paslaugomis, pvz., pradinukams galėtų pradėti vykti pamokos, arba medicinos paslaugos, namų ūkių bendravimas“, – teigė A. Bilotaitė.

Ji taip pat pažymi, kad karantinas bus atlaisvinamas atsižvelgiant į sergamumą bei teigiamų koronaviruso atvejų skaičių nuo visų atliktų tyrimų. Situaciją būtų iš naujo vertinama kas savaitę.

„Sutarėme dėl karantino keitimo plano ir patvirtinome sergamumo rodiklius, kuriais vadovausimės priimdami atitinkamus sprendimus. Kiekvieną savaitę atidžiai analizuosime pandemijos dinamiką šalyje ir jeigu matysime, kad sergamumo rodikliai bus geri, priimsime tam tikrus sprendimus dėl ribojimų panaikinimo“, – VRM pranešime cituojama ministrė. 

Pasak pranešimo, šio plano tikslas – numatyti karantino režimo atlaisvinimo priemones atskirose srityse ( pvz. namų ūkiai, sveikatos priežiūros veikla, sveikatinimo paslaugų organizavimas, ugdymas, neformalus švietimas ir švietimo pagalba, maitinimo įstaigų veikla, prekyba, paslaugų teikimas, žmonių judėjimas šalies viduje, susibūrimai, kultūrinė veikla, sporto bei laisvalaikio renginiai, kaukių dėvėjimo reguliavimas, socialinių paslaugų įstaigų veikla, įkalinimo įstaigų veikla, užsieniečių registracijos įstaigų veikla, sienų kontrolė ir užsieniečių atvykimo reguliavimas) pagal COVID-19 infekcijos sergamumo 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų rodiklį ir teigiamų tyrimų dalį nuo visų atliktų tyrimų.

Planuojant atnaujinti veiklas, kartu numatoma įvesti atlaisvinamos srities darbuotojų testavimą, taip pat papildomą srautų ribojimo bei higienos sąlygų užtikrinimą.

Taip pat VESK siūlys Vyriausybei priimti sprendimus dėl dvejų lygių karantino. Pasiekus gerus rodiklius kai kuriose savivaldybėse galima būtų svarstyti individualius atlaisvinimo planus, tačiau šios savivaldybės situaciją turės kontroliuoti: testai, židinių nustatymas bei kitos kontrolės priemonės. Šiam siūlymui turės pritarti Vyriausybė.

Atlaisvinant sąlygas atskirose savivaldybėse bus siekiama nesukurti traukos centrų, tad lengvesnis režimas bus susijęs su pokyčiais švietimo, sveikatos priežiūros sektoriuose.

„Kalbant apie laipsnišką karantino režimo keitimo planą savivaldybių lygmeniu, tikslas yra nesukurti traukos centrų savivaldybėse, atsižvelgiant į tai, pirmiausia kalbame apie tai, kad ten turėtų atsirasti tam tikri atlaisvinimai, susiję su ugdymo paslaugomis, planinėmis sveikatos paslaugomis ir galimu kelių namų ūkių bendravimu“, – sakė ministrė.

Sveikatos apsaugos ministerija taip pat siūlo kontaktinį mokslą taikyti savivaldybėse, jeigu sergamumo rodikliai yra žemesni, negu visoje šalyje. Ši išimtis nebūtų pritaikyta abiturientams, siekiant vienodų sąlygų laikant egzaminus, paskutiniųjų klasių moksleiviams kontaktinis mokymas būtų taikomas visos šalies mastu.  Kiekvienas atlaisvinimas bus svarstomas atskirai, jam turės pritarti Vyriausybė.

VESK posėdžio metu taip pat buvo svarstoma dėl atvykstančiųjų į Lietuvą kontrolės jūrų ir oro uostose. Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnai ir Nacionalinės visuomenės centro darbuotojai tikrins atvykusius ir nukreips į mobilų punktą tam, kad būtų atliktas COVID-19 testas.

Pažymima, kad atvykus iš šalių, kur fiksuojamas didelis sergamumas ar didelis koronaviruso mutacijų skaičius izoliacija privaloma vienose patalpose, t.y. tokie asmenys negalės palikti saviizoliacijos vietos per visą izoliacijos laikotarpį. Taip pat pritarta siūlymui įpareigoti vežėjus kontroliuoti keleivius.

Šiuo metu Lietuvoje yra apie 40  tūkstančių sergančių asmenų, praėjusios paros duomenimis užfiksuota 270 naujų atvejų, per savaitę pasveiko 9000 asmenų. Pastarąsias dvi savaites sergamumas Lietuvoje siekė mažiau nei 500 atvejų 14 dienų laikotarpiu. Paskiepyta 2,8 procentai asmenų nuo visų šalies gyventojų.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 02 08 13:07
Spausdinti