Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


JAV PREZIDENTO RINKIMAI
Ekspertų nuomonė: ką reiškia Lietuvai J. Bideno pergalė?
BNS
Scanpix
Joe Bidenas.

Jungtinių Valstijų žiniasklaidai paskelbus, kad Joe Bidenas užsitikrino pergalę JAV prezidento rinkimuose, BNS šeštadienio vakarą paklausė politologų ir ekonomistų, kokį poveikį tai gali turėti Lietuvai. 

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto direktorė Margarita Šešelgytė: 

 „Pirma, mūsų partnerystė išlieka, ypač saugumo srityje, nes prieš rinkimus J. Bidenas yra pasakęs, kad Baltijos valstybės bus jo orbitoje, jam Baltijos šalių saugumas labai svarbus. Antra, yra kiti svarbūs elementai – Paryžiaus klimato susitarimas, parama tarptautinei teisei ir tarptautinėms institucijoms, jam svarbi tarptautinė tvarka ir JAV lyderystė toje tvarkoje. Tai mums svarbu kaip mažai tos tvarkos dalyvei. 

Svarbu JAV santykiai su Europa. Mums naudinga, kai jie yra geri, kai nėra takoskyros, kai JAV ir Europa eina išvien. Tai labai bloga žinia autoritarams, kurie matydami nesutarimus ir pykčius bandė įsitvirtinti tame vakuume. J. Bideno pažadas peržiūrėti transatlantinės prekybos sutartį mums labai gera žinia, mes išloštume“.

„Luminor“ banko ekonomistas Žygimantas Mauricas:  

„Tarptautinėje prekyboje bus teigiama įtaka – J. Bidenas, tikėtina, nekonfliktuos su Europos Sąjunga, prekybos karų tematika bus ne tokia aštri, nors su Kinija kažkiek to išliks. J. Bidenui laimėjus Kinijos juanis pastiprėjo. Prie J. Bideno bus mažiau neapibrėžtumo.

Energetikoje daug nežinomųjų. JAV vis didesnį vaidmenį vaidina Europoje dėl skalūnų naftos ir dujų revoliucijos, ji buvo tapusi pakankamai stambia žaidėja dujų sektoriuje išstumdama iš Europos rinkos Rusiją. Tokia JAV strategija leido palaikyti žemas naftos kainas. J. Bidenas žada investicijas į atsinaujinančią energetiką. Klausimas, kad bus su skalūninės naftos ir dujų gamintojais, ar bus subsidijos. Jeigu nebus, dalis įmonių gali pasitraukti iš rinkos ir tai vėl padidins Rusijos įtaką Artimųjų Rytų naftos rinkoje. O Lietuva dar 10-20 metų bus priklausoma nuo naftos ir dujų.

Trečias dalykas – ideologinis. J. Bidenas nusiteikęs didinti perskirstymą, o jam reikalingas pajamas gaus iš padidintų mokesčių. Ir jeigu Amerika žengs didesnio išlaidavimo, kada deficitai įspūdingi, ir reikšmingesnio valstybės vaidmens keliu, tai toks ideologinis poveikis bus ir Europos šalims. Nebebus dar vieno stabdančio veiksnio ir ES šalys žengs tuo pačius keliu su nelabai aiškiomis pasekmėmis ilguoju laikotarpiu. Lietuva taip pat gali keistis – atsiras siūlymai didinti išlaidas“.

Bendrovės „SME Finance“ ekonomistas Aleksandras Izgorodinas:  

„J. Bidenas skelbėsi esąs už aljansų kūrimą, transatlantinių politinių ryšių skatinimą ir gerinimą. Tai Europai reiškia, kad tokių blogų ekonominių santykių, kurie buvo prie D. Trumpo, nebebus, prekybos karas tikriausiai pasibaigs. Tas gerai ir Lietuvai, ir ES. Jei ES eksportas į JAV didės, tai didės ir Lietuvos eksportas. Naudingas Europai yra ir J. Bideno nusiteikimas dėl žaliosios energetikos.  

Bet yra daug klaustukų. J. Bidenas ketino padidinti pelno mokestį korporacijoms. Tai reiškia, kad Amerikoje prasidėjus rimtesniam atsigavimui nuo koronaviruso, įmonės daugiau pajamų turės sunešti į biudžetą. Kai JAV įmonės turės mokėti didesnį pelno mokestį, joms liks mažiau nepaskirstyto pelno ir jos neturės už ką pirkti iš Europos vartojimo prekių, pavyzdžiui technologijų, staklių gamybai, arba pirks mažiau. 

J. Bideno ir D. Trumpo pozicija dėl Kinijos ir vidaus verslo skatinimo iš esmės yra identiška. Jie linkę trumpinti tiekimo grandines, o tai reiškia – grąžinti  svarbiausią verslą į JAV, skatinti, kad jis išeitų iš kitų šalių. Pirmiausia tai liečia Kiniją, bet gali paliesti ir Europą.  Pasaulio ekonomikai nebus nieko gero, jeigu JAV ir Kinijos santykiai nepagerės. Bet J. Bidenas net nesiruošia gerinti tų santykių, tik taikys kitus metodus. Ekonominiai santykiai su Kinija nepagerės.     

Iš esmės Europa iš J. Bideno prezidentavimo laimės, nes dirbti su JAV bus lengviau, bendradarbiavimas bus platesnis, bet kažkokio „kosmoso“ tikėtis neverta, nes abu linkę skatinti vietos verslą“. 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 11 08 05:20
Spausdinti