Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


ASMENS DUOMENYS
Duomenų apsaugos inspekcija skyrė įspėjimą Lenkų sąjungai dėl surašymo akcijos
BNS
Fotobankas

Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija (VDAI) pranešė skyrusi įspėjimą Lietuvos lenkų sąjungai dėl jos paskelbtos tautinių mažumų gyventojų surašymo iniciatyvos.

Anot inspekcijos, toks sprendimas priimtas atsižvelgus, kad Lenkų sąjunga nepateikė prašytų dokumentų, ir įvertinus visas jai kylančias pareigas dėl asmens duomenų tvarkymo.

Sausį Lietuvos lenkų sąjunga pranešė, kad rengia lenkų tautinės mažumos gyventojų surašymą lygiagrečiai su Statistikos departamento vykdomu visuotiniu gyventojų surašymu.

Teigta, kad surašymas Vilniaus krašte bus organizuojamas elektroniniu, telefoniniu ir tiesioginiu būdu.

„Iniciatyvą skelbiame, kad galėtume mobilizuoti mūsų gyventojus, atkreipti dėmesį, kad žmogaus tapatybė ir tautybės įrašymas labai svarbu“, – tuomet sakė Lietuvos lenkų sąjungos vicepirmininkė Vilnius vicemerė Edita Tamošiūnaitė.

Anot jos, turimi duomenys leis bendruomenei tiksliau apsibrėžti ir prognozuoti poreikius dėl tautinių mažumų darželių, mokyklų, kultūrinės veiklos. Surinktus duomenis ketinta saugoti 25 metus.

Reaguodama į šiuos pranešimus VDAI kreipėsi į Lietuvos lenkų sąjungą, kad išsiaiškintų asmens duomenų tvarkymo teisėtumą, ir paprašė pateikti su šia iniciatyva susijusius dokumentus: anketos formą, poveikio duomenų apsaugai vertinimą, pranešimą asmenims apie jų duomenų tvarkymą, duomenų saugumą reglamentuojančius dokumentus ir duomenų tvarkymo veiklos įrašus.

Inspekcija pabrėžė, kad asmens duomenys gali būti tvarkomi tik laikantis Bendrojo duomenų apsaugos reglamento (BDAR) reikalavimų.

„Specialių kategorijų asmens duomenys, pavyzdžiui, kaip Lietuvos lenkų sąjungos iniciatyvoje „Visuomeninis Vilniaus krašto gyventojų surašymas“, kai prašoma nurodyti tautybė (etninė kilmė), yra jautresni, todėl reikalauja dar daugiau apsaugos, nes jų tvarkymas gali sukelti didesnę riziką žmogaus pagrindinėms teisėms ir laisvėms“, – teigiama inspekcijos pranešime.

Duomenys apie asmens tautybę, etninę kilmę laikomi specialių kategorijų asmens duomenimis, juos draudžiama tvarkyti, išskyrus tam tikras išimtis. Be to, asmuo turi duoti tam aiškų sutikimą.

Inspekcijos teigimu, Lietuvos lenkų sąjunga turi įrodyti, kad sutikimą tvarkyti jo duomenis davė būtent tas asmuo, įrodyti dėl kokio konkrečiai duomenų tvarkymo sutikimas duotas ir kada jis duotas.

VDAI taip pat mano, kad Lietuvos lenkų sąjungos iniciatyva, vykdoma tuo pačiu kaip ir Statistikos departamento atliekamas visuotinis gyventojų surašymas, galėtų klaidinti žmones, „todėl būtų vertintina kaip neatitinkanti sąžiningumo principo“.

Kadangi inspekcija nesulaukė iš Lenkų sąjungos prašytų dokumentų, inspekcija teigia neturinti pagrindo daryti išvados, kad numatomas asmens duomenų tvarkymas atitiks BDAR.

Statistikos departamentas sausį pradėjo gyventojų tautybės, gimtosios kalbos ir išpažįstamo tikėjimo statistinį tyrimą. Taip pat vykdomas visuotinis gyventojų surašymas, tačiau jis atliekamas valstybės turimų duomenų, administracinių šaltinių pagrindu ir surašinėtojai gyventojų nebelanko.

Statistikos departamento vykdyto 2011 metų gyventojų ir būstų surašymo duomenimis, 84,2 proc. visų Lietuvos gyventojų buvo lietuviai, 6,6 proc. – lenkai, 5,8 proc. – rusai, 1,2 proc. – baltarusiai, 0,5 proc. – ukrainiečiai, 0,6 proc. – kitų tautybių gyventojai.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 02 12 10:11
Spausdinti