Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


EKONOMIKA
DNR planas kol kas neįtrauktas į biudžetą
BNS
Fotobankas
I. Šimonytė.

Vyriausybė iš kitų metų biudžeto pašalino visas išlaidas ir pajamas, susijusias su ekonomikos gaivinimui skirtu Ateities ekonomikos DNR planu, nes jame numatyti projektai bus persvarstyti, sako premjerė Ingrida Šimonytė. 

„Kadangi nauja Vyriausybė turi naują programą ir savo prioritetus, tai visa tai, kas buvo priskirta vadinamajam gaivinimo fondui biudžeto projekte, visa tai iš biudžeto pašalinta tiek iš pajamų, tiek ir išlaidų, turint mintyje, kad patvirtinus biudžetą Vyriausybės nariai ir ekspertai tikrai tarsis dėl to, kaip gaivinimo fondo lėšas panaudoti geriausiai Lietuvos labui įgyvendinant dabar pradėjusios dirbti Vyriausybės programą“, – spaudos konferencijoje sakė I. Šimonytė. 

Pasak jos, biudžeto patikslinimas dėl DNR plano galėtų būti svarstomas Seimo pavasario sesijoje, kai lėšų panaudojimas bus suderintas su Europos Komisija (EK). 

„Manyčiau, kad galėtume kalbėti galbūt apie birželio mėnesį, priklausomai nuo to, kaip sklandžiai seksis derinti su EK. Derinimas turėtų įvykti iki balandžio, matyt pirmą pusmetį pavasario sesijoje patikslinimas (biudžeto – BNS) galėtų būti padarytas“, – teigė premjerė.

Pasak I. Šimonytės, biudžeto peržiūra dėl fondo projektų finansavimo teoriškai neturėtų įtakos viešųjų finansų deficitui ir valstybės skolos lygiui, tačiau ji pabrėžė, kad nepatvirtintas lėšas jau dabar įtraukus į biudžeto projektą, kiltų riziką projektus vykdyti skolon, neturint jiems lėšų. 

„Pirminiame projekte buvo tiesiog išlaidos sudengtos su pajamomis. (...) Bėda buvo ta, kad fondo dar nėra ir buvęs finansų ministras vadino tai sąlyginėmis pajamomis. Manytume, kad sąlyginių pajamų biudžete neturi būti, nes kai turi sąlygines pajamas ir besąlygines išlaidas, tai labai greitai gali atsitikti taip, kad išlaidos finansuojamos iš skolintų lėšų, o vėliau tos sąlyginės pajamos tiesiog negali būti naudojamos toms išlaidoms padengti nes, pavyzdžiui, projektai neatitiktų EK reikalavimų“, – sakė premjerė.

Pagal Finansų ministerijos parengtą projektą, kitų metų biudžete Europos Sąjungos ir kitos tarptautinės paramos lėšos mažinamos 841,4 mln. eurų, iš kurių 812,8 mln. eurų – laikinai sumažinti asignavimai, kol bus gautas Europos Komisijos pritarimas DNR plano priemonėms. 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 12 16 15:16
Spausdinti