Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


SANKCIJOS
Baltarusija parengė atsakomąsias sankcijas Baltijos šalims
BNS
Scanpix
A. Lukašenka.

Baltarusija parengė atsakomąsias sankcijas Lietuvai, Latvijai ir Estijai ir patvirtino juodąjį sąrašą, kuriame esantiems asmenims bus uždrausta atvykti, trečiadienį pranešė baltarusių užsienio reikalų ministras Vladzimiras Makejus.

„Mes taip pat surengėme tarpžinybinį derinimą, o vakar parengėme pasiūlymus – ir jie jau patvirtinti – dėl asimetrinių sankcijų taikymo atitinkamoms asmenybėms iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos“, – po Maskvoje vykusių derybų su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu sakė V. Makejus.

Jis pažymėjo, kad kalbama apie asmenis, „kurie tikrai uoliai bandė kištis į Baltarusijos valstybės vidaus reikalus, paskelbė atitinkamų nepriimtinų politinių pareiškimų ir pateikė konkrečių pasiūlymų dėl finansinės paramos valdžios oponentams“.

„Tai mums visiškai nepriimtina, mes tai interpretuojame kaip kišimąsi į mūsų valstybės vidaus reikalus“, – sakė baltarusių diplomatijos vadovas. Konkrečių pavardžių jis neįvardijo. 

Jis sakė, kad jei kitos šalys įves sankcijų Baltarusijai, Minskas atsakydamas „taip pat imsis atitinkamų adekvačių sprendimų“.

Baltijos šalys šią savaitę paskelbė sankcijas Baltarusijos prezidentui Aliaksandrui Lukašenkai ir dar 29 režimo atstovams, kuriuos laiko atsakingais už rinkimų klastojimą ir smurtą prieš taikius demonstrantus. Jiems penkerius metus uždrausta atvykti į Lietuvą, Latviją ir Estiją.

Europos Sąjunga taip pat rengia sankcijų sąrašą. BNS žiniomis, derinamame sąraše dabar yra 17 asmenų, bet jame nėra A. Lukašenkos. Pagal ES sankcijas šiems žmonėms ne tik būtų draudžiama atvykti į bendrijos šalis, bet ir būtų įšaldomas jų turtas.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 09 02 14:22
Spausdinti