Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


KORONAVIRUSAS
Atleidžiamas ULAC vadovas S. Čaplinskas, ministras kaltina neatlikus pareigų
BNS
Fotobankas
Saulius Čaplinskas.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) direktorius Saulius Čaplinskas atleidžiamas dėl pareigų nevykdymo, pranešė sveikatos apsaugos ministras.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) direktorius Saulius Čaplinskas atleidžiamas dėl pareigų nevykdymo, pranešė sveikatos apsaugos ministras.

Aurelijus Veryga BNS patvirtino, kad S. Čaplinksas atleistas trečiadienį jo pasirašytu įsakymu.

Pagrindu tokiam sprendimui, anot jo, tapo tarnybinio tyrimo dėl galimų pažeidimų ULAC išvados.

„Atleidžiamas jis yra dėl tikrai ne vieno darbo drausmės pažeidimo ir pareigų neįvykdymo“, – ketvirtadienį per Vyriausybės valandą Seime sakė A. Veryga.

Jis atmetė, kad S. Čaplinsko atleidimas gali būti susijęs su kandidatavimu į Seimą opozicinės Socialdemokratų partijos sąraše.

„Buvo sudaryta komisija, kuri vertino, ir dalis tų pažeidimų buvo padaryti dar gerokai iki tol, kol jis dalyvavo rinkimuose ar pareiškė, kur ir su kokia partija jis kandidatuoja“, – teigė ministras.

„Tai tikrai išimtinai dėl jo pareigų nevykdymo“, – pabrėžė A. Veryga.

Jis pranešė, kad šiuo metu S. Čaplinskas turi nedarbingumą, bet pirma jo darbo diena po jo bus ir paskutinė diena vadovaujant ULAC.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) informavo, kad laikinai įstaigai vadovauja direktoriaus pavaduotojas Kęstutis Krivickas.

Ministerija: S. Čaplinskas neperdavė informacinės sistemos NVSC 

SAM išplatintame pranešime nurodo, kad pagrindinis argumentas atleisti S. Čaplinską buvo tai, jog jo centras neperdavė Užkrečiamųjų ligų ir jų sukėlėjų valstybės informacinės sistemos (ULSVIS) kitam ministerijos paskirtam valdytojui – Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui (NVSC).

Ministerija pabrėžia, kad NVSC minėtos sistemos valdymas perduotas liepos 31-ąją, tačiau ULAC nebendradarbiavo su visuomenės sveikatos centru „siekiant sklandaus sistemos perdavimo, tuo pažeisdamas teisės aktų reikalavimus, bei neužtikrino kitų, ministro įsakymu pavestų funkcijų vykdymo“. 

Anot ministerijos, tai užkirto kelią NVSC galimybei laiku teikti duomenis atsakingoms institucijoms, o tai apsunkino darbą siekiant operatyviai ištirti užkrečiamųjų ligų židinius ir identifikuoti protrūkius, taip pat sukėlė riziką, jog visoje ES Lietuvos gyventojams bus taikomi griežčiausi judėjimo ribojimai. 

„S. Čaplinskas, neperduodamas ULSVIS, užkirto kelią NVSC tinkamai realizuoti įtvirtintas pareigas, susijusias su užkrečiamųjų ligų informacijos valdymu, židinių ištyrimu, informacijos teikimo kitoms Lietuvos bei Europos institucijoms“, – teigia ministerija.

Pasak ministerijos, nepateikiant nurodytų duomenų, Lietuvai bus taikomi papildomi apribojimai susiję su asmenų judėjimu Europos Sąjungoje, t.y. taikomi tokie patys apribojimai, kaip ir didžiausios rizikos, t.y. raudonojoje zonoje esančioms valstybėms.

„Šiuo metu valstybės lėšomis įsigytos sistemos tinkamas naudojimas nėra galimas tik dėl įstaigos vadovo neveikimo“, – tvirtina SAM.

Medikas S. Čaplinskas ULAC vadovauja nuo 1989 metų, kai ši įstaiga dar vadinosi Lietuvos AIDS centru.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 11 05 12:20
Spausdinti