Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


BALTARUSIJA
A. Lukašenka grasina atsakomosiomis sankcijomis Lietuvai ir Lenkijai
BNS
Scanpix
Vakarų šalys A. Lukašenkos pergalę rinkimuose laiko suklastota.

Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka penktadienį pareiškė esą pasiruošęs paskelbti atsakomųjų sankcijų Lietuvai ir Lenkijai, planuojančių imtis priemonių prieš autoritarinį lyderį dėl įtariamo rinkimų klastojimo ir teisėsaugos smurto prieš protestuotojus.

„Štai mes jiems dabar parodysime, kas yra sankcijos. Jeigu jie [lietuviai ir lenkai] dar į Kiniją ir Rusiją per mus važiavo, dabar skraidys arba per Baltijos jūrą arba per Juodąją jūrą prekiauti su Rusija ir panašiai. Apie sankcijinius produktus [kuriems Rusiją yra paskelbusi embargą] – tegul net nesvajoja. Mes jiems parodysim, ką reiškia sankcijos“, – A. Lukašenkos žodžius citavo valstybinė naujienų agentūra BelTA.

Ji pareiškė, kad Baltarusija atsisakys naudotis Lietuvos uostais savo produkcijos eksportui, per kuriuos daugiausiai išvežama kalio druska ir naftos produktai.

„Jau paliepiau vyriausybei pateikti siūlymų dėl visų prekių srautų iš Lietuvos uostų į kitus. Štai ir pažiūrėsim, kaip jie gyvens. 30 proc. Lietuvos biudžeto formuoja mūsų prekių srautai per Lietuvą. Ko dar reikia? Apsirijo, todėl pastatysime į vietą“, – kalbėjo A. Lukašenka.

Kelių Europos Sąjungos užsienio reikalų ministrai, įskaitant Baltijos šalių diplomatijos vadovus ketvirtadienį paragino paskelbti griežtesnių sankcijų A. Lukašenkos režimui.

Baltarusiją jau trečią savaitę krečia masiniai protestai prieš rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų rezultatus, rodančius triuškinamą A. Lukašenkos pergalę. Vakarų šalys ir opozicija šiuos rinkimus laiko suklastotais.

L. Linkevičius: Baltarusijos prezidento grasinimai - natūralus elgesys siekiant išsaugoti postą

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius sako, kad Aliaksandro Lukašenkos grasinimai įvesti sankcijas Lietuvai ir Lenkijai yra natūralus jo elgesys – Baltarusijos autoritarinis vadovas siekia bet kokia kaina išsaugoti savo postą.

„Čia yra tęsinys visų jo kitų grasinimų. Natūralu, kad jis eina va bankginasi jam visais suprantamais būdais“, – BNS penktadienį telefonu iš Berlyno sakė ministras.

„Kai kurie jo poelgiai neadekvatūs, bet sunku ką nors čia vertinti, tai natūralus gynybinis elgesys išsilaikyti šioje pozicijoje, nekreipiant dėmesio nei į vidaus situaciją, nei į tarptautinės bendruomenės spaudimą“, – pridūrė jis.

Lietuvos užsienio reikalų ministras L. Linkevičius sako, kad Baltarusijos režimas turėtų įvertinti savo šalies ekonominę padėtį ir priimti logiškus sprendimus.

„Žiūrėsime, kaip tai praktiškai atrodys, nes tokie pareiškimai buvo ne kartą ir ne du. Aš įsivaizduoju, kad jie turi žiūrėti ir savo interesų – šalis ekonomiškai dabar labai sunkioje situacijoje ir jie turėtų žiūrėti, kurie keliai ir būdai savo ekonomiką palaikyti yra labiau priimtini“, – teigė L. Linkevičius.

„Čia reikia suprasti, kad mūsų ekonominis bendradarbiavimas yra viena tų sričių, kurią vadiname pragmatiška – ji pasiteisino abiem pusėms, ne tik Lietuvai. Nebūtų logiškai tai suardyti“, – sakė jis.

Lietuva artimiausiu metu ketina taikyti sankcijas Minsko režimui – asmenims, prisidėjusiems prie rinkimų klastojimo, smurto prie taikius protestuotojus.

Sankcijų sąrašas bus tvirtinamas jį galutinai suderinus su Latvija ir Estija.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 08 28 13:50
Spausdinti