Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 18 d.


„NOVIČIOK“
Vokietijos gydytojai paskelbė informacijos apie apnuodyto A. Navalno gydymą
BNS
Scanpix
Aleksejus Navalnas su šeima.

Rusijos opozicijos lyderį Aleksejų Navalną po apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga gydę Vokietijos medikai pateikė išsamių duomenų apie šį atvejį straipsnyje, trečiadienį paskelbtų viename medicinos žurnale.

Berlyne veikianti ligoninė „Charite“ nurodė, kad A. Navalnas leido paskelbti šį straipsnį žurnale „The Lancet“.

44 metų A. Navalnas rugpjūčio 20 dieną pasijuto blogai per skrydį iš Tomsko į Maskvą. Lėktuvui neplanuotai nutūpus Omske, Kremliaus kritikas buvo nuvežtas į šio miesto ligoninę, o po poros dienų komos būklės nuskraidintas į Vokietiją gydyti privačiu medicininiu skrydžiu.

Europos Sąjunga paskelbė sankcijas šešiems Rusijos pareigūnams ir vienam valstybiniam mokslinių tyrimų institutui, kai Cheminio ginklo uždraudimo organizacijos (OPCW) atlikti tyrimai parodė, jog A. Navalnas buvo apnuodytas Sovietų Sąjungoje sukurta nervus paralyžiuojančia kovine medžiaga „Novičiok“. Kremlius, neigiantis bet kokį savo vaidmenį šiame apnuodijime, paskelbė atsakomųjų sankcijų ES pareigūnams.

„Charite“ gydytojai savo straipsnyje pateikia išsamių duomenų apie A. Navalno būklės pokyčius ir gydymą įvairiais vaistais, siekiant neutralizuoti jam pasireiškusius simptomus ir jų priežastį.

A. Navalno būklei pagerėjus jis buvo pažadintas iš dirbtinai palaikomos komos. Gydytojai nustatė, kad iš pradžių pacientui buvo sunku suprasti kalbą ir kalbėti, bet šis poveikis per tris savaites palaipsniui išnyko. „Per vėliausią apsilankymą 55-ąją dieną konstatavome beveik visišką atsigavimą nuo neurologinių, neuropsichologinių ir neurofiziologinių pasekmių, nesant polineuropatijos požymių“, – rašo gydytojai.

Šis straipsnis yra pirmoji klinikinė studija, kurioje nagrinėjami apnuodijimo „Novičioku“ padariniai, tačiau šios medžiagos poveikis yra panašus į fosforo organinių medžiagų pagrindu sukurtų pesticidų, Azijoje kasmet nusinešančių daugiau kaip 100 tūkst. žmonių gyvybių.

A. Navalno gydytojai pažymėjo, kad jų paciento ligos istorija susiklostė „labai palankiai“, anot jų – tikriausiai dėl Rusijos gydytojų skubiai suteiktos pagalbos.

Praėjusią savaitę tiriamosios žurnalistikos tinklalapis „Bellingcat“, JAV televizija CNN, Rusijos tiriamosios žurnalistikos tinklalapis „The Insider“ ir Vokietijos savaitraštis „Der Spiegel“ paskelbė, jog atlikę bendrą tyrimą nustatė, kad FSB cheminių ginklų ekspertai Kremliaus kritiką sekė ne vienus metus.

Pirmadienį A. Navalnas savo tinklaraštyje paskelbė telefoninio pokalbio su vienu Federalinės saugumo tarnybos (FSB) agentu, dalyvavusiu pasikėsinimo jį nužudyti operacijoje, įrašą. Aukšto rango pareigūnu apsimetęs opozicionierius išgavo iš jo prisipažinimą, kad šią vasarą jį nunuodyti bandė FSB. Ji savo ruožtu tą pokalbį pavadino suklastotu.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 12 23 14:53
Spausdinti