Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


NATO
Vokietijoje laikomas amerikiečių branduolinis arsenalas galėtų būti perduotas Lenkijai
BNS

Lenkija galėtų perimti Vokietijoje laikomus JAV branduolinius ginklus, dėl kurių Berlyne vyksta aštrūs politiniai debatai, penktadienį pareiškė amerikiečių ambasadorė šioje šalyje.

„Jeigu Vokietija nori sumažinti branduolinį potencialą ir susilpninti NATO, galbūt Lenkija, uoliai vykdanti savo įsipareigojimus, suprantanti riziką ir esanti NATO rytiniame sparne, galėtų šį potencialą priimti pas save“, – sakoma JAV ambasadorės Georgette Mosbacher „Twitter“ pranešime, kurį citavo Lenkijos visuomeninis radijas.

Ši žinutė yra susijusi su anksčiau paskelbtu JAV ambasadoriaus Vokietijoje Richardo Grenello raginimu Vokietijai pasilikti dalijimosi branduoliniais ginklais programoje.

R. Grenellas ketvirtadienį paskelbtame pranešime rašo, kad „patikimas branduolinis atgrasymas, taip pat lėktuvai, galintys nešti branduolinius ginklus yra esminiai NATO pajėgumai, kurie yra reikalingi šiandieniniame pasaulyje ir prie kurių Vokietija yra įsipareigojusi prisidėti“. Ambasadorius tokiu būdu reagavo į Vokietijoje vykstančius debatus dėl tolesnio dalyvavimo NATO programoje, numatančioje galimybę, kad bloko šalių lėktuvai gali nešti JAV branduolinius ginklus.

Už Vokietijos pasitraukimą iš šios programos gegužės pradžioje pasisakė Socialdemokratų partijos (SPD) frakcijos Bundestage lyderis Rolfas Muetzenichas ir šios partijos viena iš pirmininkų Saskia Esken . Vis dėlto po šių pareiškimų kanclerės Angelos Merkel vyriausybės atstovas sakė, kad Vokietija lieka branduolinio dalijimosi programoje.

Debatai dėl branduolinių ginklų dislokavimo Vokietijoje atsinaujino balandį, gynybos ministrei Annegret Kramp-Karrenbauer paskelbus apie planus įsigyti naujų lėktuvų, galinčių nešti amerikiečių branduolinius ginklus ir pakeisti dabar bundesvero naudojamus naikintuvus „Tornado“.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 05 16 13:59
Spausdinti