Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


„RAUDONOS ZONOS“
Virusui siaučiant Europoje, karantiną galiausiai skelbia ir Italijos regionai
BNS
Pexels
Milano katedra.

Didelėse Italijos dalyse penktadienį sugrąžinamas karantinas, pandemijai vėl įsisiūbuojant Europoje ir pasiekus rekordinį mastą Jungtinėse Valstijose.

Penkios koronaviruso „raudonos zonos“ Italijos šiaurėje ir Kalabrija pietuose uždarys visas nebūtinas prekes ar paslaugas teikiančias kompanijas. Priemonės paveiks 16 mln. žmonių.

Tuo metu Amerikoje trečią dieną iš eilės registruojamas didesnis nei 1 tūkst. paros mirčių nuo COVID-19 skaičius, išaiškinta daugiau kaip 120 tūkst. užsikrėtimo atvejų. Pastarasis skaičius yra rekordinis, pranokęs ankstesnę dieną fiksuotą ligšiolinį rekordą, rodo Johnso Hopkinso universiteto skelbiama informacija.

Italija smarkiai nukentėjo nuo pirmosios pandemijos bangos, kai pasaulį sukrėtė vaizdai iš perpildytų šalies ligoninių, laikinų lavoninių ir palatų su pacientais, kuriems prijungti dirbtinio plaučių ventiliavimo aparatai.

Ekspertai sako, kad šalyje dabar greitai kyla antra viruso banga, o regionai vėl perspėja, kad sparčiai mažėja laisvų vietų intensyviosios slaugos palatose.

Ketvirtadienį šalyje užregistruoti 445 nauji mirties nuo COVID-19 atvejai ir 34 505 nauji užsikrėtimo atvejai. Italijos finansų ir mados sostinės Milano gatvėse jau įsivyravo tyla. „Mano klientai labai išsigandę, labai išsigandę“, – naujienų agentūrai AFP sakė kirpėjas Francesco Puccio. „Praėjusią savaitę per dieną turėdavau tik po du klientus, kartais tik po vieną, tad man nėra jokios naudos laikyti kirpyklą atidarytą. Niekas nebevaikšto, biurai tušti“, – sakė jis.

„Visiškai sustojo“

Italijos regionai pasekė Anglijos pavyzdžiu – ten karantinas 56 mln. žmonių įsigaliojo ketvirtadienį. Tokie turistiniai objektai kaip Bakingamo rūmai ir Trafalgaro aikštė Londone ištuštėjo, nuščiuvo paprastai judrūs ir triukšmingi miestai, tarp jų Mančesteris ir Liverpulis. „Viskas dabar visiškai sustojo“, – garsiausioje Londono apsipirkimo vietoje – Oksfordo gatvėje – sakė 42 metų Maria Belkihel.

Danijos šiaurės vakaruose 280 tūkst. gyventojų galioja ypatingi suvaržymai, įvesti žmonėms nustačius su audinių ūkiais siejamą mutavusį koronavirusą.

Danija, didžiausia pasaulyje audinių kailiukų eksportuotoja, anksčiau paskelbė, kad visos šalyje auginamos audinės turės būti numarintos. Šalyje veikia per 1 080 kailinių žvėrelių ūkių, kuriuose auginama 15–17 mln. audinių. Nors mutavęs virusas nesukelia sunkesnių ligos formų nei normalus virusas, Kopenhaga perspėjo, kad mutacija gali sukelti pavojų bet kokios naujos vakcinos nuo COVID-19 veiksmingumui.

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) Europos departamento direktorius Hansas Kluge sakė, kad Europoje koronavirusinės infekcijos COVID-19 atvejų skaičiaus augimas primena „sprogimą“, taip pat perspėjo ir dėl augančio mirtingumo.

Pranešta, kad Europoje jau užregistruota daugiau nei 12 mln. užsikrėtimo atvejų – daugiau nei Lotynų Amerikos ir Karibų regione, kur užfiksuota 11,4 mln. atvejų. „Matome sprogimą... ta prasme, kad reikia tik kelių dienų, kad Europos regione atvejų padaugėtų milijonu“, – naujienų agentūrai AFP sakė H. Kluge. Jis pridūrė, jog „matome, kad pamažu didėja ir mirtingumas“.

„Raskit kitą sprendimą“

Prancūzija karantiną paskelbė praėjusią savaitę, o Paryžiaus merė Anne Hidalgo (An Hidalgo) ketvirtadienį paskelbė, jog alkoholį ir maistą iki vėlumos pardavinėjančios parduotuvės 22 val. turės būti uždaromos siekiant „išvengti susibūrimų“.

Prancūzijoje ketvirtadienį užregistruoti 58 046 nauji užsikrėtimo atvejai, o kai kurie garsūs gydytojai perspėjo, jog tokio karantino, kai leidžiama dirbti mokykloms, nepakaks.

Švedijoje, kuri garsėja tuo, kad netaiko privalomų karantino priemonių, skelbiamų kitur Europoje, premjeras Stefanas Lofvenas ketvirtadienį sakė, kad izoliavosi vienam jo aplinkos žmogui susitikus su asmeniu, kuriam buvo patvirtinta koronavirusinė infekcija COVID-19.

Graikijoje karantinas bus sugrąžintas šeštadienį, trims savaitėms, siekiant kovoti su antra koronaviruso banga, paskelbė premjeras Kiriakas Micotakis. Visoje Europoje ir už jos ribų nauja viruso banga privertė nuogąstauti dėl to, ką sugrąžinamos karantino priemonės reiškia darbo vietoms ir nukentėjusioms kompanijoms. „Padėtis nepasikeitė, mums reikia surasti kitą sprendimą“, – Milane sakė karantinui nepritariantis 56 metų kiosko savininkas Nicola Bilotta.

Anglijos bankas ketvirtadienį pristatė papildomas 150 mlrd. svarų (165,8 mlrd. eurų) skatinimo priemones ir prognozavo didesnę koronaviruso sukeltą recesiją. Rinkimų dramą išgyvenančiose Jungtinėse Valstijose Federalinio rezervo sistemos (FRS) vadovas Jerome’as Powellas sakė, kad didesnės ekstremalios padėties išlaidos „bus būtinos“ remiant ekonomiką. Pastaruoju metu smarkiai išaugęs COVID-19 atvejų skaičius „kelia ypač didelį nerimą“, žurnalistams sakė J. Powellas.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 11 06 14:00
Spausdinti