Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


SPRENDIMAS
Vienu mažiau: kalinamas A. Lukašenkos varžovas negalės dalyvauti rinkimuose
BNS
Scanpix
Viktoras Babaryka.

Baltarusijos centrinė rinkimų komisija antradienį atsisakė įregistruoti kandidatu rugpjūtį įvyksiančiuose prezidento rinkimuose kalinamą pagrindinį šalies vadovo Aleksandro Lukašenkos varžovą.

Komisija, rekomendavus jos pirmininkei, vienbalsiai nubalsavo prieš Viktoro Babarykos kandidatūrą. Komisijos pirmininkė anksčiau perskaitė įtarimus, kad V. Babaryka nedeklaravo visų savo pajamų, o jo kampanijai naudotasi finansavimu iš užsienio organizacijos.

Užsienio valstybės pagalba Centrinė rinkimų komisija laiko banko „Belgazprombank“, kurio akcininkai yra Rusijos dujų koncernas „Gazprom“ ir jo kontroliuojamas „Gazprombank“, darbuotojų dalyvavimą V. Babarykos iniciatyvinėje grupėje.

V. Babarykos rinkimų štabo teisininkas Maksimas Znakas sakė, kad Centrinės rinkimų komisijos sprendimą ketinama skųsti. „Mes bent jau teisme suprasime, kas įvyko, nes tai, ką išgirdome iš... [CRK vadovės], atrodo keistai“, – antradienį žurnalistams sakė M. Znakas.

V. Babarykos štabo vadovė Marija Kolesnikova pareiškė, kad Baltarusijos valdžia „silpna ir įbauginta“, jei neleido jo įregistruoti. „Valdžia tokia silpna ir taip išsigando, kad neleido Viktoro Dmitrijevičiaus [Babarykos] registruoti“, – sakė ji.

Atkrito dar vienas

Rugpjūčio 9 dieną vyksiančiuose rinkimuose varžysis dabartinis Baltarusijos prezidentas A. Lukašenka, buvusi parlamento narė Ana Kanopackaja, „Baltarusijos socialdemokratų Hramados“ pirmininkas Sergejus Čerečenis, visuomeninio susivienijimo „Sakyk tiesą“ pirmininkas Andrejus Dmitrijevas ir populiaraus tinklaraštininko Sergejaus Tichanovskio žmona Svetlana Tichanovskaja.

Komisija taip pat nusprendė neįregistruoti kandidatu buvusio aukštųjų technologijų parko vadovo Valerijaus Cepkalos, nes jis nesurinko būtinų 100 tūkst. piliečių parašų.

Už A. Lukašenkos, kuris sieks šeštos kadencijos prezidento poste, kandidatūrą Centrinės rinkimų komisijos nariai nubalsavo vienbalsiai. Per internetu transliuotą komisijos posėdį paskelbta, kad jis surinko per 1,9 mln. piliečių parašų. 2015 metų rinkimuose A. Lukašenka surinko 83,5 proc. balsų.

Pastarosiomis savaitėmis daug A. Lukašenkos kritikų ir varžovų buvo areštuoti, o visuomenėje populiarūs opozicijos veikėjai susidūrė su didelėmis kliūtimis, siekdami balotiruotis per artėjančius rinkimus, sako apžvalgininkai.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 07 14 13:49
Spausdinti