Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 16 d.


VENESUELA
Venesuelos opozicijos lyderis J. Guaido pasislėpė Prancūzijos ambasadoje
BNS
Scanpix
Juanas Guaido.

Venesuelos opozicijos lyderis Juanas Guaido šiuo metu yra Prancūzijos ambasadoje Karakase, ketvirtadienį nurodė šios Pietų Amerikos šalies užsienio reikalų ministras Jorge Arreaza.

Diplomatijos vadovo pareiškimas nuskambėjo praėjus trims dienoms po prezidento Nicolas Maduro išsakytos užuominos, kad jo varžovas „slepiasi“ kažkurioje diplomatinėje atstovybėje.

„Negalime įžengti į jokios šalies ambasados teritoriją – šiuo atveju Ispanijos arba Prancūzijos“, – sakė J. Arreaza. Ministras pridūrė, kad tai reiškia, jog J. Guaido neįmanoma suimti jėga.

Jis šį komentarą išsakė paklaustas, ar kitas svarbus opozicijos veikėjas – Leopoldo Lopezas – yra Ispanijos ambasadoriaus rezidencijoje taip pat ar J. Guaido yra Prancūzijos ambasadoje.

„Tikimės, kad [šių šalių] vyriausybės apsigalvos... ir perduos tuos, kurie nori išsisukti nuo Venesuelos teisingumo“, – sakė J. Arreaza.   

Ministras susidariusią padėtį pavadino „visiškai netinkama“ ir pridūrė, jog „tai, kas įvyko, užtraukia gėdą Ispanijos bei Prancūzijos diplomatijai, ir labai greitai sukels neigiamų padarinių“.   

Krizės ištiktoje Venesueloje politiniai neramumai tęsiasi nuo 2019 metų, kai J. Guaido pasinaudojo savo kaip parlamento pirmininko pozicija ir pasiskelbė laikinuoju prezidentu, mesdamas tiesioginį iššūkį prezidento N. Maduro valdžiai.

Beveik 60 pasaulio valstybių, įskaitant JAV, Prancūziją ir Ispaniją, pripažįsta J. Guaido laikinuoju Venesuelos vadovu.

Tačiau tikroji prezidentinė valdžia priklauso N. Maduro, kurį vis dar palaiko ginkluotosios pajėgos.

Pirmadienį N. Maduro užsiminė, kad J. Guaido „slepiasi ambasadoje“. Opozicijos lyderis iškart tai paneigė. 

„Jie jums meluoja, – rašė J. Guaido socialiniame tinkle „Twitter“ ir pridūrė, kad yra „kartu su žmonėmis“.  

N. Maduro ir jo administracija anksčiau yra vadinę J. Guado „nuo teisingumo besislapstančiu asmeniu“, nors nėra žinoma, kad būtų išduotas orderis jį suimti.  

L. Lopezas Ispanijos ambasadoriaus rezidencijoje yra apsistojęs nuo 2019 metų balandžio, kai nepaisydamas jam skirto namų arešto prisijungė dalyvavo J. Guaido organizuotoje demonstracijoje, per kurią nesėkmingai bandyta pakurstyti karinį perversmą.   

Tarp Paryžiaus ir Karakaso didžiulė diplomatinė įtampa tvyro nuo gegužės pradžios, kai Venesuelos policija ėmė budėti gatvėje, kur yra Prancūzijos ambasadoriaus rezidencija, ir buvo nutrauktas vandens bei elektros tiekimas į rezidenciją.   

Šios problemos „daro poveikį normaliai mūsų diplomatinės atstovybės veiklai“, nurodė Prancūzijos užsienio reikalų ministerija.    

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 06 05 11:34
Spausdinti