Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


BALTARUSIJA
V. Putinas ir A. Lukašenka aptarė padėtį Baltarusijoje
BNS
Scanpix
Aliaksandras Lukašenka.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Baltarusijos vadovas Aliaksandras Lukašenka telefonu aptarė pastarojo meto įvykius Baltarusijoje ir išreiškė įsitikinimą, kad visos problemos bus greitai išspręstos, šeštadienį pranešė Kremlius.

„Aliaksandras Lukašenka informavo apie padėtį Baltarusijoje, susiklosčiusią po prezidento rinkimų. Abi pusės išreiškė įsitikinimą, kad visos iškilusios problemos bus greitai sureguliuotos, – sakoma Kremliaus pranešime. – Svarbiausia, kad šiomis problemomis nepasinaudotų destruktyvios jėgos, siekiančios pakenkti abiem šalims naudingam bendradarbiavimui sąjunginės valstybės pagrindu.“

„Kalbant apie išvakarėse įvykusį anksčiau Baltarusijoje sulaikytų 32 piliečių piliečių grąžinimą į Rusiją, pateiktas teigiamas įvertinimas glaudžiai atitinkamų žinybų sąveikai šiuo klausimu“, – pridūrė Kremliaus spaudos tarnyba.

„Susitarta tęsti reguliarius kontaktus įvairiais lygiais ir patvirtintas nusiteikimas stiprinti sąjunginius ryšius, kas visiškai atitinka Rusijos ir Baltarusijos broliškų tautų esminius interesus“, – nurodė Kremlius.

Pranešime pažymima, kad pokalbį inicijavo Minskas.

Remiantis oficialiais rezultatais, A. Lukašenka, einantis prezidento pareigas nuo 1994 metų, praeitą sekmadienį vykusius rinkimus laimėjo rinkimus triuškinama persvara prieš kitus kandidatus. 

Penktadienį Baltarusijos vyriausioji rinkimų komisija surengė posėdį, kuriame buvo apibendrinti respublikos prezidento rinkimų rezultatai. Pagal patvirtintus rezultatus 80,1 proc. rinkėjų balsavo už A. Lukašenką, o 10,12 proc. – už pagrindinę opozicijos kandidatę Sviatlaną Cichanouskają.

Paskelbti rinkimų rezultatai išprovokavo masinius protestus, kurie tęsiasi iki šiol. Per kelias dienas buvo sulaikyta apie 7 tūkst. žmonių. Nuo ketvirtadienio įvairiose Baltarusijos pramonės įmonėse taip pat prasidėjo taikūs protestai.

Rusija yra vienintelė Baltarusijos kaimynė, palaikanti A. Lukašenką per masinius protestus, kurie sulaukė vis didesnio baltarusių palaikymo, tuo tarpu tarptautinė bendruomenė pasmerkė policijos smurtą ir  policijos smurto ir suklastotus rinkimų rezultatus.

Vaikydama protestuotojus Baltarusijos milicija naudojo didelį smurtą. Sulaikytieji taip pat pranešė apie mušimus ir kankinimus sulaikymo įstaigose.

A. Lukašenka garsėja savo pastangomis kiršinti Rusiją su Europos Sąjunga, kai jam tai patogu, bet Baltarusija ekonomiškai smarkiai priklauso nuo Rusijos.

Per savo rinkimų kampaniją A. Lukašenka išsakė kritikos Rusijai, o Baltarusija sulaikė 33 Rusijos piliečius įtardama, kad jie prieš rinkimus planavo kurstyti neramumus.

Visgi dabar jis pakeitė retoriką, kaltindamas provokatorius iš užsienio šalių, įskaitant Lenkiją ir Nyderlandus, organizavus protestus.

Rusija savo pareiškimuose, palaikančiuose A. Lukašenkos išrinkimą, pabrėžė, jog svarbu stiprinti aljansą tarp dviejų šalių, kurios formaliai sudaro sąjunginę valstybę ir tarp kurių nebuvo pasienio apribojimų, kol prasidėjo koronaviruso pandemija.

A. Lukašenka yra teigęs, kad priešinasi visiškam susivienijimui su Rusija.

Demonstruodamas geros valios gestą, A. Lukašenka penktadienį perdavė Rusijai sulaikytuosius Rusijos piliečius, išskyrus vieną, nepateikus jiems jokių kaltinimų.

Kiek anksčiau Baltarusija buvo pareiškusi, kad sulaikytieji yra Rusijos privačios karinės bendrovės „Wagner“ samdiniai. Ši bendrovė laikoma šešėline privačia armija, kurią, kaip pranešama, finansuoja artimas V. Putino sąjungininkas.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 08 15 17:05
Spausdinti