Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


TEISINĖ VALSTYBĖ
V. Orbánas eina toliau: siekia ES dešiniųjų palaikymo jo ekstremalios padėties įgaliojimams
BNS
Scanpix
Viktoras Orbánas.

Vengrijos premjeras Viktoras Orbánas siekia konservatorių paramos, kad galėtų likti pagrindiniame Europos centro dešinės politiniame bloke nepaisant susirūpinimo jo naujais įgaliojimais valdyti šalį dekretais.

Nacionalistų lyderis tvirtina, kad neribojama valdžia jam būtina grumiantis su naujojo koronaviruso pandemija, bet oponentai kaltina jį naudojantis krize kaip galimybe užgrobti valdžią. Briuselis reiškė susirūpinimą ir pažadėjo stebėti įvykių eigą, vis dažniau pasigirstant raginimams Europos liaudies partijai (EPP) pašalinti iš savo gretų V. Orbáno valdančiąją „Fidesz“.

Europos Sąjungos narės, tarp jų Prancūzija ir Vokietija, trečiadienį perspėjo, kad kovos su pandemija priemonėmis negali būti pažeidžiamos pamatinės teisės, nors konkrečiai Vengrijos nepaminėjo. Pareiškime sakoma, kad 13 šalių yra „labai susirūpinusios dėl teisinės valstybės, demokratijos principų ir pamatinių laisvių pažeidimų rizikos, kylančios priėmus tam tikras ekstremalios padėties priemones“.

V. Orbánas susisiekė su svarbiomis EPP figūromis, įskaitant, kaip rodo naujienų agentūros AFP gautas laiškas, įtakingą Vokietijos centro dešiniųjų Krikščionių demokratų sąjungos (CDU) lyderę Annegret Kramp-Karrenbauer, prašydamas paramos, sakė partijos veikėjai.

V. Orbánui nepritaria EPP lyderis, buvęs Lenkijos premjeras Donaldas Tuskas, kuris ragina partijas nares ES valstybėse iš naujo svarstyti savo paramą „Fidesz“. „Atrodo, kad Donaldas Tuskas vienijasi su Europos liberalų ir kairiųjų retorika, reikšdamas nepagrįstą susirūpinimą dėl kai kurių mūsų partijų demokratinių įsipareigojimų“, – sakė V. Orbánas CDU lyderei.

„Tie, kas negali padėti, bent jau turėtų susilaikyti nuo trukdymo kitiems, – skundėsi jis. – Tai ne žaidimas. Kiekvienoje valstybėje narėje ant kortos pastatytos mūsų piliečių gyvybės.“

Platūs įgaliojimai

CDU nekomentavo šio laiško, tačiau D. Tuskas paskelbė savo paties laišką EPP priklausančių partijų lyderiams. Pasak jo, daugelis jaučia, kad Vengrijos nepaprastosios priemonės „yra neproporcingos ir neadekvačios, be to, jos buvo įvestos neapibrėžtam laikotarpiui“.

„Daugelis iš jūsų, net jei kritikuojate premjerą Orbáną dėl jo ankstesnių sprendimų, nesutikote pašalinti „Fidesz“ iš mūsų politinės šeimos, – sakė D. Tuskas, paminėdamas V. Orbáno pergalę per panašų ginčą praėjusiais metais. – Šiandien, žinoma, galvojame apie daug svarbesnius dalykus, pagrindinis mūsų prioritetas yra kova su pandemija. Tačiau greitai ateis laikas, kai vėl turėsite persvarstyti savo pozicijas.“

Pirmadienį „Fidesz“ dominuojamas Vengrijos parlamentas balsavimu suteikė V. Orbánui naujus plačius įgaliojimus neribotą laiką valdyti šalį dekretais, kol vyriausybė paskelbs dabartinės ekstremalios padėties dėl koronaviruso pabaigą.

„Morališkai nepriimtina“

Antradienį parlamentui buvo pateiktas kitas įstatymo projektas su nuostata, kuria siekta panaikinti savivaldybių galias priimti vietos sprendimus dėl kovos su virusu operacijų. Opozicijos merai šią nuostatą pavadino nedemokratine, o daug kas laiko ją kerštu už „Fidesz“ praradimus pernai vykusiuose vietos valdžios rinkimuose. Vis dėlto trečiadienį vyriausybė, kuri retai kada nusileidžia, šią nuostatą atšaukė.

„Fidesz“ dalyvavimas priimant EPP sprendimus yra sustabdytas dėl ankstesnių žingsnių, kurie laikomi prieštaraujančiais Europos vertybėms, bet partijos balsai vis tiek yra naudingi dešiniesiems Europos Parlamente.

Tačiau dabar „Fidesz“ galėjo nueiti per toli. „Naudotis pandemija ir kurti „nuolatinės ekstremalios padėties valstybę“ politiškai pavojinga ir morališkai nepriimtina“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė D. Tuskas, buvęs Europos Vadovų Tarybos pirmininkas. Jis jau siekė išstumti vengrus iš ES pagrindinės dešiniųjų srovės, bet sprendimą priims EPP priklausančios partijos.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 04 02 09:16
Spausdinti