Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


KIBERNETINĖS ATAKOS
U. von der Leyen: kinų kibernetinės atakos prieš ES ligonines „negali būti toleruojamos“
IQ
scanpix
EK pirmininkė U. von der Leyen.

EK pirmininkė Ursula von der Leyen apkaltino Kiniją rengus kibernetines atakas prieš ligonines Europoje pačios koronaviruso pandemijos įkarštyje. Pasak EK vadovės, ES „netoleruos“ tokios kenksmingos veiklos.

Portalo „Euractiv“ žiniomis, šie kaltinimai buvo iškelti besibaigiant pirmadienį vykusiam ES ir Kinijos viršūnių susitikimui, kuriame nuotoliniu būdu dalyvavo U. von der Leyen, Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles’is Michelis, Kinijos premjeras Li Keqiangas ir prezidentas Xi Jinpingas.

„Mes užfiksavome kibernetines atakas prieš ligonines ir su jomis susijusius skaičiavimo centrus“, – teigė EK pirmininkė. Ji taip pat pridūrė Kinijos premjerui ir prezidentui, kad tokios atakos kartu su šios šalies vykdoma dezinformacijos kampanija Europoje „nebegali būti toleruojamos“.  

Prieš porą dienų Kinija buvo įvardyta kaip  kibernetinių atakų prieš Australijos vyriausybę ir kitas institucijas organizatorė.

„Valstybinis veikėjas su stipriomis technologinėmis galimybėmis suorganizavo atakas prieš svarbių paslaugų teikėjus ir kitos kritinės infrastruktūros operatorius“, – praėjusios savaitės pabaigoje teigė Australijos premjeras Scottas Morrisonas.

NATO ir ES perspėjimai

Birželio pradžioje NATO  narės išleido bendrą pareiškimą, pasmerkiantį „destabilizuojančią ir kenkėjišką kibernetinę veiklą prieš dirbančius kritinį darbą kovojant su pandemija, įskaitant sveikatos apsaugos institucijas, ligonines ir tyrimų institutus“.

Šis Aljanso pareiškimas buvo išleistas po balandį EK užsienio reikalų vadovo Josepo Borrellio išsakyto nuogąstavimo, kad „kenkėjiška kibernetinė veikla“ jau buvo užfiksuota visos Europos sveikatos sektoriuje, pavyzdžiui, kenksmingų programų platinimo kampanijos, duomenų nuskaitymo veikla ir DDoS atakos.

Nei EK, nei NATO taip ir neįvardijo buvusių taikinių bei atakos kaltininkų.

Kinijos dezinformacija

Be kaltinimų kibernetinėmis atakomis Europoje, U. von der Leyen atkreipė dėmesį ir į Kinijos dezinformacijos kampaniją prieš Bendriją pandemijos metu.

„ES aktyviai veikia naikinant dezinformaciją. Taigi, tai darydamas tu gali surasti šaltinį ir sužinoti, iš kur tokia informacija atėjo“, – teigė EK pirmininkė ir pridūrė, kad tokie veiksmai ES ir Kinijos santykių „nepalengvina“.

Birželio viduryje EK savo komunikate „Kovojant su COVID-19 dezinformacija“ nukreipė pirštą į Kiniją dėl jos pastangų skleisti dezinformaciją, susijusią su koronaviruso protrūkiu Europoje.

„Užsienio veikėjai ir kai kurios trečiosios šalys, ypač Rusija ir Kinija, yra įsivėlusios į įtakos formavimo operacijas ir dezinformacijos kampanijas dėl COVID-19 ES, jos kaimynėse ir pasaulyje, siekdamos paminti demokratines diskusijas ir paskatinti socialinę poliarizaciją, taip pat pagerinti savo įvaizdį COVID-19 kontekste“, – rašoma dokumente.

Prieš išleidžiant minėtąjį komunikatą, EK viceprezidentė Vera Jourova išreiškė pritarimą, kad Kinija pagaliau būtų įvardyta kaip dezinformacijos Europoje skleidėja, nors anksčiau tai daryti vengta.  

„Mes pirmą kartą nusprendėme įvardyti Kiniją savo raporte. Aš džiaugiuosi, kad tai padarėme, nes jei mes turime įrodymų, turime apie tai kalbėti, – teigė ji. – Atėjo laikas sakyti tiesą.“

2020 06 25 05:28
Spausdinti