Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


JAV PREZIDENTO RINKIMAI
Tyla prieš audrą: įvyko paskutiniai J. Bideno ir D. Trumpo debatai
BNS

JAV prezidentas Donaldas Trumpas ir jo varžovas rinkimuose Joe Bidenas ketvirtadienį per savo paskutinius debatus, surengtus likus 12 dienų iki rinkimų, apsikeitė kaltinimais kyšininkavimu ir susirėmė dėl COVID-19 pandemijos, bet nokautų šįkart nebuvo.

Turbūt labiausiai per Našvilyje Tenesyje įvykusius debatus, kuriuos daugelis laikė paskutine gera D. Trumpo proga pakreipti įvykius savo naudai, nustebino gana mandagi atmosfera, palyginti su atgrasiais pirmaisiais debatais praėjusį mėnesį, kai D. Trumpas kone visą laiką bandė perrėkti populiarumu jį lenkiantį J. Bideną.

Šį kartą D. Trumpas vadino demokratų kandidatą Joe ir net gyrė moderatorę Kristen Welker iš televizijos „NBC News“, turėjusią galimybę išjungti mikrofonus tvarkai palaikyti. „Labai gerbiu, kaip kol kas su tuo tvarkotės“, – pareiškė D. Trumpas.

Debatų pradžioje varžovai rimčiausiai susirėmė dėl abipusių kaltinimų kyšininkavimu. D. Trumpas bando pakenkti J. Bidenui miglotais kaltinimais, kad jo sūnus Hunteris Bidenas dalyvavo kyšininkaujant Kinijoje ir Ukrainoje, kai J. Bidenas buvo ankstesnio prezidento Baracko Obamos viceprezidentas.

74 metų D. Trumpas per debatus kelis kartus bandė kelti šį klausimą ir pareiškė, kad tai „demaskuojantys“ įtarimai. Prezidentas 77 metų J. Bidenui pasakė: „Galvoju, kad esat skolingas paaiškinimą Amerikos žmonėms.“

J. Bidenas iškart atrėmė puolimą ir sakė, kad jo šeima niekada nepasižymėjo jokiais įstatymo pažeidimais, bet kyla vis daugiau rimtų klausimų dėl paties D. Trumpo, įskaitant jo banko sąskaitą Kinijoje ir atsisakymą paviešinti savo mokesčių deklaracijas.

„Jie tikrai žino, kad nemokate mokesčių ar sumokat itin mažai mokesčių“, – sakė jis, turėdamas galvoje pranešimus apie nutekintą mokestinę informaciją, rodančią, kad D. Trumpas pastaraisiais metais sumokėdavo daugiausia 750 dolerių (633 eurus) federalinio pajamų mokesčio.

„Tamsi žiema“

Tačiau grėsmingiausias J. Bideno ginklas prieš D. Trumpą visos kampanijos metu yra kritika prezidentui dėl jo reakcijos į koronaviruso krizę, kuri jau nusinešė maždaug 220 tūkst. amerikiečių gyvybes. Jis perspėjo, kad artinasi „tamsi žiema“. „220 000 amerikiečių mirė. Jei negirdite nieko kita, ką sakau šįvakar, išgirskite tai, – kreipdamasis į televizijos žiūrovus sakė J. Bidenas. – Bet kas, atsakingas už tiek daug mirčių, neturėtų likti Jungtinių Amerikos Valstijų prezidentu.“

D. Trumpas, kuris šį mėnesį dėl COVID-19 buvo gydomas ligoninėje, bet jau pasveiko, atsikirsdamas gynė savo siekį kuo greičiau vėl atidaryti šalį, nors medicinos ekspertai perspėja, kad ir toliau reikia elgtis atsargiai. „Jau labai greitai [įveiksime pandemiją]. Ji traukiasi, – sakė D. Trumpas. – Greit turėsime vakciną, ji parengta, apie ją bus paskelbta artimiausiomis savaitėmis.“

Šalyje vėl sparčiai daugėjant COVID-19 atvejų, Kvinipiakų universiteto visuomenės nuomonės tyrimas ketvirtadienį parodė beveik 60 proc. amerikiečių galvojant, kad koronavirusas yra nevaldomas.

D. Trumpas ir J. Bidenas taip pat atakavo vienas kitą dėl JAV prezidento draugystės su Šiaurės Korėjos lyderiu Kim Jong Unu, kuri, pasak D. Trumpo, išsaugojo taiką Korėjos pusiasalyje, J. Bidenui ir B. Obamai palikus jam „netvarką“ ir „branduolinio karo“ grėsmę. „Jis kalbėjo apie savo gerą bičiulį, kuris yra galvažudys“, – sakė J. Bidenas apie D. Trumpą ir jaunąjį Šiaurės Korėjos lyderį.

„Tai tas pats, kas sakyti, kad palaikėme gerus santykius su Hitleriu prieš jam užgrobiant Europą – likusią Europos dalį“, – sakė jis.

Ar Belmonto universitete kantri muzikos sostinėje įvykę debatai gali paveikti rinkimų baigtį, neaišku. „Akivaizdu, kad abu kandidatai išmoko svarbias pirmųjų debatų, kurie buvo įvertinti labai prastai, pamokas“, – sakė prezidentinių debatų ekspertas Aaronas Kallas iš Mičigano universiteto.

„Tačiau iki rinkimų likus vos 12 dienų, o dešimtims milijonų amerikiečių balsuojant iš anksto, jau gali būti per vėlu iš esmės paveikti būsimus rinkimus“, – sakė jis.

Apskaičiuota, kad maždaug 45 mln. amerikiečių prisidėjo prie beprecedentės išankstinio balsavimo bangos. Be to, apklausos rodo, kad beveik visi rinkėjai jau yra tvirtai apsisprendę. J. Bidenas pagal populiarumą nuolat pirmauja; Kvinipiakų universiteto nacionalinė apklausa rodo, kad demokratų kandidatą palaiko 51 proc., o respublikonų prezidentą – 41 proc. amerikiečių.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 10 23 09:22
Spausdinti