Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


VIDURŽEMIO JŪRA
Turkija ragina JAV grįžti prie neutralios pozicijos Kipro atžvilgiu
BNS
Scanpix
Turkijos žvalgybinis laivas.

Vašingtono ir Nikosijos pasirašytas savitarpio supratimo memorandumas dėl parengimo centro sienų saugumo klausimais nepasitarnaus taikai ir stabilumui, pirmadienį pareiškė Turkijos užsienio reikalų ministerija.

„Savitarpio supratimo memorandumas nepasitarnaus taikai ir stabilumui rytinėje Viduržemio jūros dalyje ir pakenks Kipro problemos sprendimui“, – sakė ministerijos atstovas Hami Aksoy.

Pasak jo, JAV pastarojo meto veiksmai, tarp jų ginklų embargo Kiprui atšaukimas ir graikų įtraukimas į karinio parengimo programą, padidino įtampą rytinėje Viduržemio jūros dalyje.

„Kviečiame JAV sugrįžti prie neutraliteto politikos, kurios jos tradiciškai laikydavosi Kipro saloje, ir įnešti savo indėlį į pastangas Kipro klausimui išspręsti“, – sakoma ministerijos pareiškime.

Šeštadienį Kipre apsilankęs Jungtinių Valstijų valstybės sekretorius Mike'as Pompeo ir Kipro prezidentas Nikas Anastasiadis pasirašė savitarpio supratimo memorandumą dėl naujo parengimo centro kūrimo Kipre, finansuojant Vašingtonui.

Po derybų su N. Anastasiadžiu M. Pompeo žurnalistams sakė: „Ir toliau esame susirūpinę dėl Turkijos tebevykdomų operacijų žvalgant gamtos išteklius teritorijose, kurias Graikija ir Kipras laiko savo jurisdikcija rytinėje Viduržemio jūros dalyje.“

„Padidėjusi karinė įtampa niekam nenaudinga, išskyrus priešus, kurie nori suskaldyti transatlantinę vienybę“, – pabrėžė jis.

Pastaruoju metu Turkija aktyviai vykdo išteklių žvalgybą rytinėje Viduržemio jūros dalyje, nors dėl to padidėjo įtampa tarp Ankaros ir Graikijos, Kipro bei kitų Europos valstybių, manančių, kad Turkija išteklių ieško ne jai priklausančiuose rajonuose.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 09 14 09:21
Spausdinti