Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


LOTYNŲ AMERIKA
Trečias kartas nemeluoja: Peru parlamentas išrinko naują prezidentą
BNS
Scanpix
F. Sagasti.

Peru Kongresas pirmadienį išrinko 76 metų buvusį Pasaulio banko pareigūną jau trečiu šios Pietų Amerikos šalies prezidentu per itin audringą politinių įvykių savaitę.

Įstatymų leidėjai išrinko Francisco Sagasti, tikėdamiesi išeiti iš gilios politinės krizės, išprovokuotos populiaraus prezidento atstatydinimo apkaltos būdu, taip pat jo prieštaringai vertinamo įpėdinio pasitraukimo iš pareigų kilus įnirtingiems protestams, per kuriuos žuvo mažiausiai du žmonės.

Centristinei partijai „Morado“ priklausantis F. Sagasti dirbs laikinuoju prezidentu iki ateinančių metų liepos 2021 metų, kai pasibaigs mandatas, suteiktas Martinui Vizcarrai. Pastarajam lapkričio 9-ąją paskalbta apkalta išprovokavo besiplečiančią krizę.

„Mūsų šaliai šiuo metu stinga pasitikėjimo. Patikėkit, mes elgsimės, kaip kalbame“, – Kongresui sakė F. Sagasti.

„Kai žūva perujietis, ir juo labiau, jeigu jis yra jaunas – gedi visa Peru. Na, o jeigu jis žūva gindamas demokratiją, gedulą apsunkina pasipiktinimas“, – pridūrė naujai išrinktas lyderis, kalbėdamas apie du žuvusius protestuotojus.

Buvęs inžinierius F. Sagasti nėra politikos veteranas – į Kongresą jis buvo išrinktas tik šių metų kovą.

Jis bus prisaikdintas antradienį per specialų Kongreso posėdį.

F. Sagasti pirmtakas buvęs Kongreso pirmininkas Manuelis Merino sekmadienį buvo priverstas atsistatydinti po kelias dienas gatves krėtusių protestų.

Kongresas, dėl kurio pusės narių yra pradėti baudžiamieji tyrimai, išlieka itin nepopuliarus dėl M. Vizcarros atstatydinimo.

Per tą pačią sesiją naująja Kongreso pirmininke išrinktos Mirthos Vasquez kalba akivaizdžiai turėjo pasiųsti žinią, kad bus siekiama atversti naują puslapį.

„Dėkoju gyventojams už visas pastangas. Apgailestaujame dėl dviejų piliečių žūties. Ši jaunų žmonių karta suteikė mums pamoką, kaip pakeisti valstybės likimo kryptį“, – kalbėjo M. Vasquez.

Daugelis protestuotojų piktinasi „parlamentiniu perversmu“ prieš M. Vizcarrą, atėjusį į valdžią 2018 metais ir sulaukusį visuomenės palaikymo dėl pažadų išrauti Peru politikoje išsikerojusią korupciją.

Vis dėlto prezidentas galiausiai užrūstino oponentus Kongrese, kur M. Viscarra neturėjo savo partijos arba tvirtos daugumos.

F. Sagasti partija „Morado“ buvo vienintelė, balsavusi prieš apkaltą M. Vizcarrai.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 11 17 09:34
Spausdinti