Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


STRATEGIJA
Švedijos karalius apgailestauja dėl nesėkmingų pastangų apsaugoti gyvybes per pandemiją
BNS
Scanpix
Carlas XVI Gustafas.

Švedijos karalius Carlas XVI Gustafas ketvirtadienį sakė, kad šaliai nepavyko apsaugoti gyvybių per koronaviruso pandemiją. 

Tai buvo vienas iš retų monarcho, paprastai vengiančio komentuoti politinius klausimus, komentarų. Carlas XVI Gustafas šį pareiškimą paskelbė šaliai grumiantis su antrąja koronaviruso banga. Naujų užsikrėtimo atvejų skaičius Švedijoje sparčiai auga nuo spalio vidurio.    

„Manau, patyrėme nesėkmę“, – sakė Carlas XVI Gustafas švedų nacionaliniam transliuotojui SVT per interviu, skirtame apžvelgti besibaigiančius metus. „Turime daugybę mirusių žmonių, ir tai siaubinga“, – pridūrė monarchas. 

Kai kurie apžvalgininkai šiuos komentarus traktavo kaip Švedijos kontroversiškos kovos su koronavirusu strategijos kritiką. Ši strategija iš esmės paremta rekomendacinio pobūdžio priemonėmis. Švedijos karaliaus vaidmuo didele dalimi yra reprezentacinis ir jis paprastai nekomentuoja politinių klausimų. 

Švedijos karališkieji rūmai naujienų agentūrai AFP pabrėžė, kad monarcho išsakytos mintys neturėtų būti traktuojamos kaip komentaras apie strategiją ir yra „nepolitiškos“. „Karalius kreipiasi į visą Švediją ir visą visuomenę. Karalius rodo empatiją visiems žmonėms, paveiktiems įvairiais būdais, taip pat tiems, kurie mirė per pandemiją“, -  sakė karališkųjų rūmų atstovė Margareta Thorgren. 

Monarchas šiuos komentarus išsakė ekspertams ir visuomenei vėl intensyviai diskutuojant apie Švedijos kovos su koronavirusu strategiją, šalyje sparčiai augant užsikrėtimo atvejų ir mirčių nuo COVID-19 skaičiams.

Ketvirtadienį per spaudos konferenciją paklaustas apie Carlo XVI Gustafo komentarus,  ministras pirmininkas Stefanas Lofvenas sakė, kad jie tik patvirtino tai, ką vyriausybė jau yra pripažinusi. „Suprantama, faktas, jog tiek daug žmonių mirė, negali būti traktuojamas niekaip kitaip, kaip nesėkmė“, – sakė premjeras žurnalistams. 

Tačiau kalbėdamas apie pačią kovos su koronavirusu strategiją, jis sakė, jog „tik pasibaigus pandemijai bus galima daryti realias išvadas“. S. Lofvenas pridūrė, kad vyriausybė jau pripažino klaidas, susijusias su senjorų priežiūra.  

Premjeras taip pat pabrėžė, jog neaišku, ką konkrečiai monarchas turėjo galvoje, nes jam užduotas klausimas buvo iškirptas iš paskelbto interviu fragmento.   

Švedijoje, turinčioje apie 10,3 mln. gyventojų, nuo pandemijos pradžios užregistruotos 7 893 mirtys, siejamos su COVID-19. Nuo lapkričio pradžios užsikrėtę koronavirusu mirė daugiau kaip 1 900 žmonių.  Hospitalizacijų skaičius jau perkopė 2 500 ir viršijo per pirmąją bangą balandį užfiksuotą rekordą.  

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 12 18 08:18
Spausdinti