Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


JAV PREZIDENTO RINKIMAI
Socialiniai tinklai žada toliau stabdyti dezinformacijos apie JAV rinkimus pastangas
BNS
Unsplash

Socialinių tinklų bendrovės žada likti budrios ir toliau stabdyti dezinformacijos ir manipuliavimo pastangas, antradienį visoje šalyje užsidarant rinkimų apylinkėms ir dėmesiui nukrypus į balsų skaičiavimą.

„Facebook“, „Twitter“ ir „YouTube“ ėmėsi veiksmų, kuriais siekia užkirsti kelią dezinformacijai apie rinkimus, kad nepasikartotų 2016 metų pastangos manipuliuoti.

Socialinis tinklas „Facebook“ sakė, kad platformą realiu laiku stebi jo vadovavimo centras.

„Mūsų rinkimų operacijų centras toliau realiu laiku stebės virtinę dalykų, įskaitant pranešimus apie rinkėjų slopinimo turinį“, – sakoma socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbtame „Facebook“ pareiškime.

„Facebook“ nurodė, kad jo rinkimų centras taip pat stebi kitus dalykus, tokius kaip prezidento Donaldo Trumpo šalininkų veiksmai siekiant apsupti demokratų kandidato Joe Bideno kampanijos autobusus.

Tačiau kai kuriose „Facebook“ grupėse buvo dalijamasi istorijomis, kad į balsavimo apylinkes einama be apsauginių veido kaukių taip siekiant „išbaidyti liberalus“, savo žinutėje nurodė žiniasklaidos stebėsenos grupės „Media Matters“ atstovė Kaylos Gogarty.

Tuo metu nedidelei „Instagram“ vartotojų grupei buvo rodomas pranešimas, kuriame klaidingai teigiama, kad „rytoj yra rinkimų diena“. Socialinio tinklo atstovai patikino, kad tai tebuvo gedimas.

„Instagram“ teigė, kad tas pranešimas liko iš vakar ir nebuvo ištrintas iš atminties talpyklos, jei programėlė nebuvo paleista iš naujo.

Be kita ko, grotažymė „#stopthesteal“ („Sustabdyti [balsų] vagystę“) buvo naudojama socialinės žiniasklaidos įrašuose, siekiant pasėti abejonių dėl balsavimo proceso.

„Tai yra tikslinė dezinformacijos kampanija prieš juodaodžius rinkėjus, o platformos nedaro nieko, kad tai būtų sustabdyta“, – kalbėjo socialinių tinklų analitikė Shireen Mitchell.

„Facebook“ savo ruožtu pakartojo, kad skelbs įspėjančius prierašus prie bet kokių įrašų, kuriais bus siekiama pernelyg anksti paskelbti pergalę rinkimuose.

„Jei kuris nors kandidatas į prezidentus ar partija paskelbs pirmalaikę pergalę, mes pridėsime konkretesnės informacijos prierašuose prie kandidatų įrašų, pridėsime konkretesnės informacijos... įspėjimuose ir toliau rodysime naujausius rezultatus savo Balsavimo informacijos centre“, – nurodė socialinės žiniasklaidos milžinė.

Spragos ir gedimai

„Facebook“ žadėjo drauge su kitomis socialinėmis platformomis stabdyti dezinformaciją apie rinkimus, įskaitant pirmalaikius pergalės paskelbimus, kad nepasikartotų 2016 metų pastangos manipuliuoti.

Pastarosiomis dienomis „Facebook“ ir „Twitter“ pridėjo įspėjimų prie D. Trumpo pranešimų, kuriuose abejojama balsavimo paštu sąžiningumu.

„Twitter“ dėl klaidinamos informacijos skleidimo pridėjo įspėjimą prie vėlai pirmadienį paskelbto D. Trumpo įrašo, kuriame buvo sakoma, kad lėtas balsų skaičiavimas rinkimams svarbioje Pensilvanijos valstijoje galėtų nulemti „paplitusį ir nevaldomą sukčiavimą“.

„Tai taip pat skatins smurtą gatvėse. Reikia kažką daryti!“ – rašė D. Trumpas.

Praėjusį mėnesį „Twitter“ atnaujino savo „pilietinės darnos politiką“, siekdamas užkirsti kelią pastangoms manipuliuoti rinkimais ar kištis į juos. Socialinis tinklas ragina imtis veiksmų prieš melagingus pergalės paskelbimus ar bet kokį smurto kurstymą.

Interneto milžinei „Google“ priklausanti vaizdo įrašų transliavimo platforma „YouTube“ taip pat siekė riboti dalijimąsi vaizdo įrašais su dezinformacija apie rinkimus. Praėjusį mėnesį ji pradėjo skelbti informacijos skydelius prie vaizdo įrašų apie balsavimą paštu.

Balsavimas paštu buvo įtrauktas į sąrašą temų, kurias „YouTube“ laiko linkusiomis atsirasti melaginguose įrašuose. Tarp tokių temų taip pat minima COVID-19 ir nusileidimas Mėnulyje.

Skydelis po tokiais vaizdo įrašais atsiranda nepriklausomai nuo to, kas juose kalba ar juos paskelbia, nurodo „YouTube“.

Kai kurie aktyvistai pažymėjo, kad socialinių platformų pastangoms pažaboti melagingą informaciją kenkia spragos ir gedimai.

Pilietinių teisių organizacija „Avaaz“ pranešė pastarosiomis dienomis feisbuke aptikusi keletą nepatikrintų pareiškimų apie rinkimus pavyzdžių.

Kai kuriuose komentaruose sakoma, kad „kairieji“ planuoja „perversmą“, jei D. Trumpas laimės, o kiti be jokio faktinio pagrindo tvirtino, kad D. Trumpui reikės laimėti Pensilvanijoje keturiais–penkiais procentiniais punktais, „norint įveikti rinkėjų sukčiavimą“, teigia „Avaaz“.

„Facebook“ šią savaitę pripažino, kad kai kurie politiniai skelbimai, uždrausti dėl klaidinančios informacijos, vėl atsiranda platformoje, o politinės grupės nukopijuoja tą patį turinį į naujus pranešimus, kad praslystų pro filtrus.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 11 04 06:50
Spausdinti