Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


BALTARUSIJA
S. Cichanouskaja paskelbė Minsko režimui „Liaudies ultimatumą“
BNS
Scanpix
S. Cichanouskaja Bratislavoje.

 Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja antradienį paskelbė autoritarinio šalies prezidento Aliaksandro Lukašenkos režimui „liaudies ultimatumą“ ir pagrasino nacionaliniu streiku, jeigu valstybės vadovas neatsistatydins, nebus nutrauktas smurtas prieš demonstrantus ir nebus paleisti politiniai kaliniai.

„Prieš du mėnesius pabudome kaip per įprastą išeiginę dieną ir išėjome balsuoti. Ir mes visi nubalsavome už permainas, – sakoma S. Cichanouskajos „Telegram“ kanalu paskelbtame kreipimesi. – Prieš du mėnesius buvo paskutinioji mūsų įprasta išeiginė. Išėjome į gatves, kad susigrąžintume savo balsus, ir už tai sulaukėme kulkų, lazdų, kalėjimo kamerų ir ciniško režimo melo. Mušdami mus jie klausia: „Norėjot permainų?“ Ir jie mums sako: „Štai jums permainos.“

„Mes atsakysime: tai ne permainos. Jūs visada mus sodindavote, o dabar pradėjote sodinti dar dažniau. Jūs visada mus baugindavote, o dabar pradėjote bauginti dar labiau. Jūs visada mušdavote vyrus, o dabar mušate ir moteris, vaikus, senius. Nebandykite to vaizduoti kaip dialogo. Tai – valstybinis teroras“, – pareiškė S. Cichanouskaja. 

„Praėjo du mėnesiai politinės krizės, smurto ir įstatymų nepaisymo – ir mums jau gana. Spalio 25 dieną skelbiame liaudies ultimatumą. Režimas turi 13 dienų, kad išpildytų tris būtinus reikalavimus: Lukašenka privalo paskelbti pasitraukiantis; smurtas gatvėse turi visiškai liautis, visi politiniai kaliniai privalo būti paleisti“, – pridūrė į Lietuvą pasitraukusi opozicijos lyderė.

Pasak jos, jeigu iki spalio 25-osios šie reikalavimai nebus išpildyti, „visa šalis išeis į gatves su liaudies ultimatumu“.

„Ir spalio 26-ąją prasidės visų įmonių nacionalinis streikas, visų kelių blokada, bus nutraukta prekyba valstybinėse parduotuvėse“, – pareiškė S. Cichanouskaja.

„Turite 13 dienų trims sąlygoms išpildyti. Mes turime 13 dienų pasirengti, ir visą šį laiką baltarusiai tęs savo taikų ir atkaklų protestą“, – pridūrė ji.

Baltarusijoje jau daugiau kaip du mėnesius vyksta beprecedenčiai protestai dėl rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas A. Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų. Opozicija ir Vakarų šalys šiuos rinkimus laiko suklastotais.

Politikos naujokė S. Cichanouskaja laiko save rinkimų nugalėtoja. Ši 38 metų veikėja nusprendė balotiruotis į prezidento postą, kai jos vyras Siarhejus Cichanouskis, taip pat ketinęs mesti iššūkį A. Lukašenkai, buvo įkalintas.

Pastarosiomis savaitėmis Baltarusijos milicija sulaikė tūkstančius demonstrantų. Dėl liudininkų pranešimų apie milicijos smurtą ir sulaikytų asmenų kankinimą tarptautinė bendrija pasmerkė A. Lukašenkos režimą, kuriam Vakarai paskelbė sankcijų.

Baltarusijoje slopinant protestus keli žmonės žuvo.

„Valstybinis teroras“ 

Pirmadienį šios buvusios sovietinės respublikos Vidaus reikalų ministerija pagrasino koviniais šaudmenimis šaudyti į protestuotojus. Tai žymėjo didelį A. Lukašenkos ir demonstrantų priešpriešos paaštrėjimą.

S. Cichanouskaja antradienį sakė, kad Baltarusijos valdžiai pradėjus „valstybinį terorą“ atėjo laikas baltarusiams pasirinkti, ką palaikyti.

„Visi, kas dar nenusprendė pereiti tautos pusėn, yra teroro bendrininkai. Viešai pareikškite, kad nebepalaikote režimo. Kreipkitės į mus per fondus, laiškais ar net per pažįstamus. Jei to nepadarysite, reiškia, kad tai jūsų rankomis dabar muša mūsų seneles ir senelius. Tai dėl jūsų jiems vakar grasino ginklu – galbūt pirmą kartą nuo jų baisios vaikystės per [Antrąjį pasaulinį] karą“, – sakoma jos pareiškime.

„Mes daug kartų kalbėjome, kad esame pasirengę dialogui ir deryboms. Bet pokalbis už grotų – tai ne dialogas. Mušti savo tautą po pareiškimų apie pasirengimą deryboms – ne dialogas. Lukašenka žudo savo ateitį ir bando nusitempti drauge pareigūnus, jėgos struktūrų darbuotojus ir visą baltarusių tautą. Bet mes to neleisime“, – pabrėžė S. Cichanouskaja, skelbdama „liaudies ultimatumą“.

Šis S. Cichanouskajos, kuri greit pelnė Vakarų lyderių, tarp jų Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono (Emaniuelio Makrono) ir Vokietijos kanclerės Angelos Merkel, paramą, pareiškimas žymi jos tono pasikeitimą.

Savaitgalį Baltarusijos valdžia leido S. Cichanouskajai telefonu pasikalbėti su kalinamu sutuoktiniu Siarhejumi, kuris patarė žmonai „griežtinti poziciją“ režimo atžvilgiu.

Šiuo metu visi svarbiausi A. Lukašenkos kritikai yra arba sulaikyti, arba pasitraukę iš Baltarusijos, įskaitant į Lietuvą išvykusią S. Cichanouskają.

Antradienį atskirai pranešta, kad paskutinis Baltarusijoje dar buvęs opozicijos Koordinacinės tarybos prezidiumo narys Siarhejus Dyleuskis taip pat išvyko iš šalies ir šiuo metu yra Varšuvoje.

S. Cichanouskajos šalininkai rugpjūčio 18-ąją įkūrė Koordinacinę tarybą, turinčią rūpintis valdžios perdavimu organizuojant naujus rinkimus. Į tarybos prezidiumą buvo įtraukta iškilių visuomenės veikėjų, įskaitant Nobelio literatūros premijos laureatę Sviatlaną Aleksijevič, kuri šiuo metu yra išvykusi į Vokietiją gydytis.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 10 13 15:32
Spausdinti