Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


KOSMOSO STOTIS
Rusija tikriausiai nedalyvaus JAV Mėnulio stoties programoje
BNS
Unsplash

Rusija tikriausiai nedalyvaus įgyvendinant Jungtinių Valstijų planus pasiųsti į orbitą aplink Mėnulį kosmoso stotį, pirmadienį pareiškė rusų kosmoso agentūros „Roskosmos“ vadovas Dmitrijus Rogozinas.

Šis pareiškimas reiškia, kad ateityje gali baigtis toks glaudus bendradarbiavimas, koks buvo stebimas du dešimtmečius Tarptautinėje kosmoso stotyje (TKS).

Siūloma nauja stotis „Gateway“, „taip sakant, yra per daug orientuota į JAV“, pažymėjo D. Rogozinas. Jis pridūrė, kad Rusija „veikiausiai susilaikys nuo dalyvavimo [iniciatyvoje] plačiu mastu“.

Kalbėdamas vaizdo ryšiu per 71-ąjį Tarptautinį astronautikos kongresą (IAC), D. Rogozinas aiškiai apibūdino TKS kaip „tikrai tarptautinį projektą“ – stotis buvo pastatyta abiejų valstybių, joje nuo 2000 metų dirba tiek rusai, tiek amerikiečiai. Šiame projekte taip pat dalyvauja Europa, Kanada ir Japonija.

TKS nepalietė Maskvos ir Vašingtono politinių santykių pablogėjimas: „Roskosmos“ ir NASA drauge valdo stotį, o amerikiečių astronautai nuo 2011 metų į ją gabenami rusiškomis raketomis.

Tačiau TKS eksploatavimo laikas eina į pabaigą, tikriausiai ateisiančią iki 2030 metų, o NASA vienašališkai pradėjo įgyvendinti Mėnulio tyrinėjimo programą, prieš tai nepasitarusi su Rusija ir kitomis partnerėmis.

Apie ketinimus statyti „Gateway“ JAV prezidento Donaldo Trumpo administracija paskelbė pristačiusi platesnius planus pirmąkart nuo 1972 metų grąžinti į Mėnulį amerikiečių astronautus pagal programą „Artemis“.

NASA tvirtina, kad naujos stoties projektas numato tarptautinį bendradarbiavimą, ir siekia įtraukti kitas valstybes, sutartis jau pasirašius Kanadai, Japonijai ir Italijai.

Tiesiogiai kalbėdamas per IAC, D. Rogozinas neatmetė būsimo dvišalio bendradarbiavimo tam tikrose srityse galimybės.

Pasak jo, Rusija pasisako už „sąsajų standartizavimą“, kuris galėtų leisti rusiškiems aparatams susijungti su stotimi.

„Skrydis į Mėnulį siejamas su didele rizika,.. todėl turime turėti bent dvi transportavimo sistemas“, – pažymėjo „Roskosmos“ vadovas.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 10 13 13:12
Spausdinti