Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


COVID-19
Rusija skelbia sukūrusi pirmąją vakciną nuo koronaviruso
BNS
Unsplash
Vakcina.

Rusija sukūrė pirmąją vakciną, suteikiančią „tvarų imunitetą“ nuo naujojo pandeminio koronaviruso, antradienį paskelbė prezidentas Vladimiras Putinas.

Valstybės vadovas pridūrė, kad naujieji skiepai buvo išbandyti su viena iš jo dukterų.

„Kiek žinau, šį rytą pirmąkart pasaulyje buvo įregistruota vakcina nuo naujosios koronavirusinės infekcijos“, – V. Putinas sakė per vaizdo konferencijos būdu surengtą pasitarimą su vyriausybės nariais.

„Nors žinau, kad ji veikia gana efektyviai, formuoja tvarų imunitetą, kartoju: [vakcinai] buvo atlikti visi būtini patikrinimai“, – pridūrė jis.

„Žinau, kad ši vakcina... buvo sukurta adenovirusinių vektorių pagrindu, bet privalumas, mano nuomone, yra tas, kad ji sukurta žmogaus adenovirusų vektorių pagrindu ir veikia tiksliau, formuoja tvarų antikūnų ir ląstelinį imunitetą. Tai taip pat labai gerai žinau, nes viena iš mano dukterų atliko sau tokį skiepijimą. Manau, ji šia prasme sudalyvavo eksperimente“, – nurodė V. Putinas.

Prezidentas papasakojo, kad po pirmosios injekcijos jo dukros temperatūra buvo pakilusi iki 38 laipsnių, o kitą dieną ji buvo kiek aukštesnė nei 37 laipsniai.

„Ir viskas. Po antros injekcijos, antros vakcinacijos temperatūra taip pat šiek tiek pakilo, bet paskui praėjo. Ji jaučiasi gerai, o [antikūnų] titrai yra aukšti“, – pažymėjo prezidentas.

Jis išreiškė viltį, kad Rusija artimiausiu metu pradės masiškai gaminti šias vakcinas.

„Tikiuosi, kad artimiausiu metu galėsime pradėti masinę šio preparato gamybą“, – sakė V. Putinas.

Jis pabrėžė, jog skiepijimas turėtų būti prieinamas visiems ir atliekamas „išskirtinai savanoriškai“.

„Žinau, kad darbas prie tokio tipo vakcinų Rusijoje tęsiamas ir kitose institucijose. Linkiu visiems specialistams sėkmės. Turime būti dėkingi tiems, kas žengė šį pirmą žingsnį mūsų šalies ir viso pasaulio labui“, – pareiškė valstybės vadovas.

Rusijos sveikatos apsaugos ministerija savo ruožtu paskelbė, kad paskiepijus naująja vakcina susidaro ilgalaikis imunitetas, galbūt išliksiantis iki dvejų metų.

„Dviguba vakcinų suleidimo schema leidžia suformuoti ilgalaikį imunitetą. Vektorinių vakcinų naudojimo patirtis (pasitelkiant dvigubą suleidimo schemą) rodo, kad imunitetas išlieka iki dvejų metų“, – nurodoma ministerijos pranešime.

Jame patikslinama, kad rugpjūčio 11 dieną įregistruotas preparatas „Gam-COVID-Vak“ yra vektorinė dviejų komponentų vakcina, sukurta žmogaus adenoviruso pagrindu.

„Vakcina išlaikė visus būtinus saugumo ir veiksmingumo išbandymus su keliomis gyvūnų rūšimis (graužikais ir primatais). Vėliau vakcina buvo išbandyta su dviem savanorių grupėmis (kiekvienoje po 38 žmones). Vakcinoje nėra COVID-19 sukeliančio viruso komponentų“, – paaiškinama pranešime.

Rusija stengėsi kuo greičiau sukurti vakciną nuo koronaviruso, o anksčiau šį mėnesį pareiškė besitikinti, kad artimiausiomis savaitėmis prasidės masinė skiepų gamyba, kuri iki kitų metų pabaigos duos „kelis milijonus“ dozių per mėnesį.

Praėjusią savaitę Pasaulio sveikatos organizacija paragino Rusiją laikytis nustatytų gairių ir praeiti „visus etapus“, būtinus saugiai vakcinai sukurti.

Kovojant su pandemija buvo sutelktas precedento neturintis finansavimas moksliniams tyrimams, siekiant kuo skubiau sukurti vakciną, galinčią apsaugoti milijardus žmonių visame pasaulyje.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 08 11 12:30
Spausdinti