Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


ALEKSEJUS NAVALNAS
Rusija kaltina Vokietiją vilkinant A. Navalno apnuodijimo tyrimą
BNS

Maskva sekmadienį apkaltino Vokietiją vilkinant Rusijos opozicijos politiko Aleksejaus Navalno apnuodijimo tyrimą, Berlynui pareikalavus, kad Rusija pasiaiškintų dėl šio įvykio, ir pagrasinus priešingu atveju svarstyti sankcijas.

Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Marija Zacharova apkaltino vokiečių pareigūnus neatsakius į rugpjūčio 27 dieną nusiųstą Rusijos prokurorų prašymą.

Ji kalbėjo vokiečių užsienio reikalų ministrui Heiko Maasui  paskelbus, kad Rusija privalo greitu laiku pateikti paaiškinimą dėl A. Navalno apnuodijimo viena iš sovietų laikais sukurtų nervus paralyžiuojančių „Novičioko“ grupės medžiagų.

„Brangus pone Maasai, jei Vokietijos vyriausybės pareiškimai yra nuoširdūs, tuomet ji turėtų būti suinteresuota kuo greičiau parengti atsakymą į Rusijos Generalinės prokuratūros prašymą, – sakė M. Zacharova. – Kol kas nesame tikri, kad Vokietija nežaidžia dvigubo žaidimo. Kur ta „skuba“, kurios reikalaujate? Neatsiųsdamas savo atsakymo Berlynas vilkina tyrimo, kurį ragina atlikti, procesą.“

Šį pusmetį Europos Sąjungai pirmininkaujanti Vokietija aptarinės galimas sankcijas Rusijai dėl prezidento Vladimiro Putino kritiko apnuodijimo, jei Kremlius greitu laiku nepateiks paaiškinimo, sekmadienį vokiečių dienraščiui „Bild“ sakė H. Maasas.

Jis pridūrė, kad bet kokios galimos sankcijos turėtų būti tikslinės.

A. Navalnas praėjusį mėnesį blogai pasijuto lėktuve, kuriuo iš Tomsko miesto Sibire turėjo grįžti į Maskvą. Lėktuvas nutūpė Omske, ir A. Navalnas dvi dienas buvo gydomas šio miesto ligoninėje, o vėliau buvo perkeltas specializuotam gydymui į kliniką Berlyne. 

Praėjusią savaitę Vokietija paskelbė, jog esama „nedviprasmiškų įrodymų“, jog jis buvo apnuodytas viena iš „Novičioko“ grupės medžiagų.

Vakarų lyderiai ir daugelis rusų baisėjosi tuo, ką A. Navalno sąjungininkai vadina pirmu žinomu cheminio ginklo panaudojimu prieš kokį nors opozicijos lyderį Rusijos teritorijoje.

Anksčiau šią savaitę Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas sakė, kad jo šalis „neturi ko slėpti“, o Kremlius paskelbė, kad rusų gydytojai nerado A. Navalno apnuodijimo įrodymų.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 09 06 13:02
Spausdinti