Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


PARLAMENTO RINKIMAI
Rinkimai Rumunijoje: ar atsilaikys L. Orbanas?
IQ
Scanpix
Orbanas, bet ne tas.

Likus vos daugiau nei savaitei iki gruodžio 6-ąją suplanuotų Rumunijos parlamento rinkimų Nacionalinė liberalų partija (NLP) pirmauja visuomenės apklausose (32 proc.) ir 6 proc. lenkia pagrindinius oponentus socialdemokratus. 17 proc. reitingą turi dviejų liberalių partijų koalicija „Aljansas 2020“.

Socialdemokratai 2016 m. laimėjo rinkimus, iškovoję 154 vietas iš 329 Deputatų Rūmuose ir 67 iš 136 Senate. Tačiau jau metus šalį valdo mažumos vyriausybė, kuriai vadovauja NLP lyderis Ludovicas Orbanas. Jis gali išsaugoti postą, jei rinkimuose gerai pasirodys ne tik jo partija, bet ir sąjungininkas „Aljansas 2020“. Tai gana realu, nes rugsėjį vykusiuose regioniniuose rinkimuose liberalios partijos iškovojo įtikinamą pergalę prieš socialdemokratus.

Parlamentas renkamas daugiamandatėse apygardose, partijoms nustatytas 5 proc. rinkimų barjeras. Keturios vietos Deputatų Rūmuose ir dvi Senate skirtos užsienyje gyvenantiems Rumunijos piliečiams atstovauti. 17 vietų Deputatų Rūmuose rezervuota tautinių mažumų partijoms, kurioms žemesnė surinktų balsų kartelė.

2020 11 28 07:48
Spausdinti