Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


KORONAVIRUSAS
PSO: nėra įrodymų, kad COVID-19 persirgę žmonės įgyja imunitetą
BNS

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) šeštadienį perspėjo, kad kol kas nėra įrodymų, jog žmonės, persirgę naująja koronavirusine infekcija COVID-19, tampa atsparūs pakartotiniam užsikrėtimui.

Jungtinių Tautų agentūra pažymėjo, kad siūlymas išduoti persirgusiems žmonėms „imuniteto pasus“ gali lemti tolesnį pandemijos plitimą.

„Šiuo metu nėra jokių įrodymų, kad žmonės, pasveikę nuo #COVID19 ir turintys antikūnų, yra apsaugoti nuo pakartotinės infekcijos“, – sakoma PSO pranešime.

„Iki 2020 m. balandžio 24 d. nė vienas tyrimas nevertino, ar antikūnų prieš SARS-CoV-2 buvimas suteikia žmonėms imunitetą nuo tolesnių šio viruso sukeltų infekcijų.“  

Kai kurios vyriausybės, norėdamos palaipsniui leisti grįžti į darbus ir atnaujinti ekonominę veiklą, pasiūlė išduoti dokumentus, patvirtinančius žmonių imunitetą, remiantis serologiniais tyrimais, rodančiais, kad kraujyje yra antikūnų.

Tačiau antikūnų suteikiamo imuniteto efektyvumas dar nėra nustatytas, ir turimi moksliniai duomenys nesuteikia pagrindo išduoti „imuniteto pasus“ ar „rizikos nebuvimo pažymėjimus“, įspėjo PSO.

Anot organizacijos, šiuo metu nepakanka įrodymų apie antikūnų sukurto imuniteto veiksmingumą, todėl negalima garantuoti „imuniteto paso“ arba „nerizikingumo pažymėjimo“ tikslumo.

„Žmonės, manantys, kad yra įgiję imunitetą ir antrą kartą neužsikrės, nes jų tyrimo rezultatas buvo teigiamas, gali nepaisyti visuomenės sveikatos rekomendacijų, – sakoma pareiškime. – Todėl tokių pažymėjimų naudojimas gali padidinti tolesnio užkrato perdavimo riziką“.

PSO taip pat mano, kad šiuo metu naudojamiems serologiniams tyrimams „reikia papildomo patvirtinimo, kad būtų galima nustatyti jų tikslumą ir patikimumą“.

Tyrimai turi padėti atskirti imuninį atsaką į naująjį koronavirusą nuo antikūnų, įgyjamų užsikrėtus kitais šešiais žinomais žmogaus koronavirusais.

Keturi iš jų yra plačiai paplitę ir sukelia lengvą peršalimą, o du yra atsakingi už Artimųjų Rytų respiracinio sindromo koronavirusinę infekciją (MERS) ir sunkaus ūmaus respiracinio sindromo koronavirusą (SARS).  

„Žmonių, užsikrėtusių vienu ar kitu virusu, organizmai geba gaminti antikūnus, kurie sąveikauja su antikūnais, pagamintais reaguojant į SARS-CoV-2 sukeltą infekciją," – sakė PSO ir pabrėžė, kaip svarbu juos identifikuoti.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 04 25 18:26
Spausdinti