Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


KORONAVIRUSAS KINIJOJE
PSO komanda Uhane baigė karantiną ir pradės tirti COVID-19 kilmę
BNS
Twenty20
Uhanas.

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) komanda Kinijos Uhano mieste baigė karantiną ir pradės faktų dėl COVID-19 kilmės nustatymo darbus.

Tyrėjai, kurie atvykę į Kiniją turėjo 14 dienų karantinuotis, ketvirtadienį po pietų buvo pastebėti išeinantys iš savo viešbučio ir lipantys į autobusą. Kol kas neaišku, kur jie vyksta.

Jų misija įgavo politinį krūvį, nes Kinija siekia išvengti kaltinimų dėl numanomų klaidų ankstyvuoju etapu reaguojant į ligos protrūkį. Svarbus klausimas – kur Kinija leis tyrėjams lankytis ir su kuo jie galės kalbėtis.

Misija surengta tik po nemažų ginčų, paskatinusių PSO žengti retą žingsnį ir pasiskųsti, kad Kinija pernelyg ilgai derina visas detales.

Kinija, griežtai nepritarianti nepriklausomam tyrimui, kurio negalėtų visiškai kontroliuoti, sakė, kad šis reikalas komplikuotas ir kad kinų medikai dabar susirūpinę naujais viruso židiniais Pekine, Šanchajuje ir kituose miestuose.

Nors PSO iš pradžių sulaukė kritikos, ypač iš JAV, kad nepakankamai griežtai vertina Kinijos atsaką, neseniai organizacija apkaltino Kiniją ir kitas šalis per lėtu veikimu protrūkio pradžioje. Pekinas galiausiai pripažino, kad galėjo veikti geriau.

Tačiau bendrai Kinija tvirtai teisina savo atsaką, galbūt nerimaudama dėl galimų pasekmių šalies reputacijai ar net finansinių padarinių.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 01 28 11:07
Spausdinti