Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 16 d.


OMON
Protestai Baltarusijoje: keli žmonės per susirėmimus patyrė traumų
BNS
Scanpix
Protestuotoja Baltarusijoje.

Po Baltarusijos sostinėje prie Minsko traktorių gamyklos (MTZ) įvykusių OMONo susirėmimų su protestuotojais keli žmonės kreipėsi į medikus pagalbos, sekmadienį pranešė liudininkai.

Pasak jų, guminėmis lazdomis ginkluoti pareigūnai sutrukdė vietos gyventojams suformuoti koloną Čabatarovo gatvėje. Protestuotojai ketino žygiuoti į Minsko centrą dalyvauti opozicijos mitinge. Teisėsaugininkai apsupo žmones ir ėmė vykdyti areštus. Žmonės pasipriešino ir išlaisvino kai kuriuos saviškius. Keli žmonės per susirėmimus patyrė traumų.

Vidaus reikalų ministerija pranešė, kad sekmadienį Minske per protesto akcijas buvo sulaikyta apie 10 žmonių. Teisių gynimo centras „Viasna“ paskelbė, kad Minske buvo areštuoti 37 protestuotojai. Protestai taip pat vyksta kituose regionuose; sulaikyta asmenų Gardine, kur, portalo tut.by. duomenimis, įvyko keli „brutalūs susidūrimai su OMONu, kažkuriuo metu kažkas išpurškė ašarines dujas“.

Minsko centre į protesto akciją susirinko dešimtys tūkstančių žmonių, pranešė naujienų agentūros AFP korespondentas. Protestuotojų kolona pajudėjo prezidento Aliaksandro Lukašenkos rezidencijos – Valstybinės vėliavos aikštėje esančių Nepriklausomybės rūmų – link, naujienų agentūrai „Interfax“ sakė liudininkai.

Prezidento administracijos pastato rajone yra apie 10 saugumo pajėgų transporto priemonių. Prie Karininkų namų stovi penki teisėsaugos pareigūnų autobusai. Specialios transporto priemonės, įskaitant vandens patrankas, taip pat stovi Lenino gatvėje. Be to, kariškiai supa stelą „Minskas – miestas didvyris“ ir Didžiojo Tėvynės karo muziejų.

Anot liudininkų, į Minską atgabenama šarvuotoji technika. Miesto pakraščiuose buvo pastebėti šarvuočiai, lydimi karinių sunkvežimių kolonų. Jie judėjo miesto centro link. Rezidenciją yra apsupusios saugumo pajėgos, dislokuota raketų kompleksų „Rubež“, šarvuotosios technikos. „Interfax“ korespondentas iš Minsko taip pat pranešė apie interneto sutrikimus įvairiuose miesto rajonuose.

Mobiliojo ryšio tiekėjas A1 patvirtino, kad duomenų perdavimo sparta buvo sumažinta pareikalavus pareigūnams.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 09 06 16:18
Spausdinti