Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


NACIONALIZMAS
Pritarimas Škotijos nepriklausomybei rekordiškai didelis
BNS
Scanpix
Nicola Sturgeon.

Parama Škotijos nepriklausomybei nuo Jungtinės Karalystės padidėjo iki rekordinių 58 procentų, rodo trečiadienį paskelbti sociologinių tyrimų agentūros „Ipsos MORI“ apklausos rezultatai.

1 045 suaugusiųjų, vyresnių nei 16 metų, apklausa telefonu buvo atlikta visoje Škotijoje spalio 2–9 dienomis. Ji parodė, kad iš ketinančių balsuoti ir apsisprendusių apklaustųjų 58 proc. pasisako už nepriklausomybę, o 42 proc. pritaria tolesniam buvimui Jungtinėje Karalystėje. „Mūsų naujausia apklausa pradžiugins nacionalistus, bet yra prasta žinia junionistams“, – sakė „Ipsos MORI“ Škotijos padalinio vykdomoji direktorė Emily Gray.

„Škotijos visuomenė dar labiau ėmė remti Škotijos nepriklausomybę, ir dabar rekordinis skaičius sako, kad balsuotų „taip“, – pridūrė ji. Apklausa parodė tvirtą paramą Škotijos nacionalinei partijai (SNP), vadovaujamai pirmosios ministrės Nicolos Sturgeon, kurios darbą kovojant su COVID-19 pandemija visuomenė vertina labai gerai.

Maždaug 72 proc. škotų yra patenkinti pirmosios ministrės veiksmais, rodo apklausa. Škotija, kurios autonomiška administracija Edinburge nustato politiką tokiose srityse kaip švietimas, sveikatos apsauga, transportas ir savivalda, kitų metų gegužę turi surengti vietos parlamento rinkimus.

Pasak E. Gray, dėl pasitenkinimo N. Sturgeon vadovavimu padidėjusi parama SNP dar labiau kurstys raginimus surengti naują balsavimą dėl nepriklausomybės. JK ministras pirmininkas Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) ne kartą atmetė kito referendumo galimybę.

Per praėjusį škotų balsavimą 2014 metais 55 proc. rinkėjų pritarė pasilikimui JK, o 45 proc. balsavo už nepriklausomybę. N. Sturgeon yra pažadėjusi iki kitų metų gegužės nustatyti naujo nepriklausomybės referendumo sąlygas ir datą. Ketvirtadienį ji šiuo klausimu kreipėsi į Vokietijos lyderę Angelą Merkel ir dienraštyje „Die Welt“ aiškino, kodėl nori Škotijos nepriklausomybės ir narystės Europos Sąjungoje.

„Škotija... savo žmonėmis, savo pasaulinės klasės universitetais ir, dabar, ypač [savo] kova su klimato kaita labai daug davė Europai“, – rašė N. Sturgeon. „Škotijos vyriausybė mano, kad geriausia ateitis mūsų šaliai yra būti nepriklausoma valstybe Europos Sąjungoje“, – pabrėžė ji.

SNP tvirtina turinti naujo pagrindo nepriklausomybės referendumui, nes dauguma škotų per 2016 metų referendumą dėl JK narystės ES nusprendė likti bloke. Visos JK rezultatas – išstoti iš ES – pakeitė trijų šimtmečių senumo sąjungos su likusia JK dalimi dinamiką, sako partija. Pasak N. Sturgeon, „Brexitas“ visiškai be reikalo“ didina koronaviruso iššūkius.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 10 15 10:24
Spausdinti