Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


BALTARUSIJOS PREZIDENTO RINKIMAI
Prezidento rinkimų kandidatu neįregistruotas V. Cepkala pabėgo į Maskvą
BNS
Scanpix
Valerijus Cepkalo.

Baltarusijos opozicijos politikas Valerijus Cepkala, kurį buvo atsisakyta registruoti kandidatu į šalies prezidento postą, pabėgo į Maskvą baimindamasis arešto, penktadienį pranešė jo kampanijos štabas.

Per rugpjūčio 9-ąją vyksiančius rinkimus autoritarinis Baltarusijos vadovas Aliaksandras Lukašenka sieks šeštosios kadencijos, o jo režimas balsavimui artėjant ėmėsi griežtų veiksmų prieš opoziciją – buvo sulaikyta daugybė protestuotojų ir dalis siekusių tapti kandidatais.

V. Cepkala, kurio Centrinė rinkimų komisija neįregistravo kandidatu, „išvyko į Maskvą su savo vaikais, baimindamasis dėl savo saugumo“, naujienų agentūrai AFP sakė buvusio diplomato atstovas Aleksejus Urbanas.

Jo žmona Veronika Cepkalo liko Baltarusijoje, kad padėtų įregistruotos opozicijos kandidatės Svetlanos Tichanovskajos kampanijai.

V. Cepkalo sakė Baltarusijos naujienų portalui Tut.by, kad ji su vyru nusprendė, kad jis turėtų išvykti su vaikais, kai buvo gauta „informacijos iš patikimų šaltinių, jog mano vyrą planuojama areštuoti, remiantis abejotinais pagrindais“.

Ji pridūrė, kad dviem dienomis anksčiau prokurorai apsilankė Cepkalų vaikų mokykloje ir paprašė mokytojų parašyti pareiškimus.

„Kaip suprantu, jie pradėjo procesą dėl mano motinystės teisių atėmimo, – sakė V. Cepkalo. – Štai kodėl priėmėme sprendimą išvežti Valerijų ir vaikus iš Baltarusijos – nes matome realią grėsmę ir pavojų.“

Pats V. Cepkala, buvęs Aukštųjų technologijų parko vadovas, pareiškė planuojantis Rusijoje, Ukrainoje, Europos Sąjungoje ir JAV surengti virtinę spaudos konferencijų, per kurią pasauliui atskleistų tiesą apie padėtį rinkimams besiruošiančioje Baltarusijoje.

„Planuoju surengti spaudos konferencijų Maskvoje, Ukrainoje, vienoje iš Europos šalių ir JAV. Jei epidemiologinė padėtis nesutrukdys, surengsiu virtinę spaudos konferencijų, papasakosiu, kas vyksta Baltarusijoje“, – interviu portalui tut.by sakė opozicionierius.

Politikas pareiškė raginsiantis Rusiją, ES ir JAV „nepripažinti rinkimų, jei jie bus suklastoti“.

„Noriu parodyti Baltarusijos režimo esmę. Manau, kad mes jau ir taip daug padarėme – parodėme, jog baltarusių visuomenė laiko Lukašenką tam tikru atstumtuoju, o dabar mano užduotis bus parodyti, kad jis toks yra ir pasaulyje“, – pabrėžė V. Cepkala.

Buvęs kolūkio pirmininkas A. Lukašenka vadovauja Baltarusijai nuo 1994 metų. Per šį laikotarpį jo režimas nuolat slopino opozicijos veiklą ir areštuodavo arba įkalindavo prezidento oponentus, o nė vienų šalyje surengtų rinkimų Europos stebėtojai nėra pripažinę laisvais ir sąžiningais.

Anksčiau S. Tichanovskaja – vienintelė rimta įregistruota opozicijos kandidatė – sakė irgi išsiuntusi savo du vaikus į užsienį dėl jų saugumo.

S. Tichanovskaja sakė, kad važinėdama po šalį siekdama užsitikrinti didesnę rinkėjų paramą sulaukė anoniminio skambučio telefonu ir kad ją buvo pagrasinta įkalinti, o jos vaikus atiduoti į globos namus.

Anglų kalbos mokytojos specialybę įgijusi S. Tichanovskaja ėmėsi siekti prezidento posto, kai jos vyras Sergejus Tichanovskis, populiarus tinklaraštininkas, buvo areštuotas ir negalėjo pats balotiruotis. Šiuo metu jis tebelaikomas kalėjime.

S. Tichanovskaja per savo kampaniją suvienijo jėgas su Veronika Cepkalo ir Marija Kolesnikova – buvusio bankininko Viktoro Babarykos kampanijos vadove. V. Babaryka, laikytas potencialiai stipriausiu A. Lukašenkos varžovu, birželį buvo suimtas dėl įtariamų finansinių nusikaltimų, o jo kandidatūrą į prezidento postą atsisakyta įregistruoti.

Žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“ praeitą mėnesį pasmerkė Baltarusijos tarnybų „mizoginiją“ moterų aktyvisčių atžvilgiu ir rašė, kad jos patiria grasinimų lytiniu smurtu bei priverstiniu vaikų atėmimu.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 07 24 16:10
Spausdinti