Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


ŽMOGAUS TEISĖS
Po karantino priedanga Lenkijos parlamentas stumia drakoniškus abortų ir lytinio švietimo draudimus
BNS
Scanpix
Protestas per karantiną.

Lenkų parlamentarai trečiadienį svarsto konservatyvios katalikiškos grupės paremtus įstatymų projektus, pagal kuriuos būtų beveik visiškai uždrausti abortai ir lytinis švietimas mokyklose.

Šie pasiūlymai svarstomi iš naujo. Anksčiau jie buvo atidėti visuomenėje kilus pasipiktinimui.

Kritikai Lenkijoje ir tarptautinės žmogaus teisių organizacijos sako, kad Lenkijos konservatorių vyriausybė veikia nesąžiningai, šiuos itin prieštaringai vertinamus pasiūlymus pateikdama parlamentui koronaviruso pandemijos metu. Masinės demonstracijos, privertusios atsisakyti ankstesnių tokių pasiūlymų, dabar yra draudžiamos pagal karantino ribojimus. Šalyje neleidžiama susirinkti daugiau kaip penkiems žmonėms.

Premjero Mateuszo Morawieckio vyriausybė tai neigia ir sako, kad pateikimo laiką nulėmė su procedūromis susijusios priežastys.

Lenkijos abortų įstatymai ir taip yra vieni griežčiausių Europoje. Šalies visuomenė yra susiskaldžiusi į tradicionalistų, lojalių įtakingai Katalikų Bažnyčiai, ir įstatymų liberalizavimo norinčių pasaulietiškų žmonių stovyklas.

Opozicinės partijos pasmerkė abu įstatymo projektus, o garsus kairiojo sparno parlamentaras Robertas Biedronas paragino Lenkijos vyrus padėti ginti moterų reprodukcines teises. „Negaliu patikėti, kad vis dar turime protestuoti prieš tai“, – sakė jis.

Dešimtys moterų antradienį prieš įstatymo projektus protestavo Varšuvos gatvėse. Laikydamosi socialinio atstumo taisyklių, jos protestavo po vieną automobiliuose ar ant dviračių.

Šiuo metu Lenkijoje abortai leidžiami tik tais atvejais, kai moteris pastoja po išžaginimo ar kraujomaišos, kai nėštumas kelia pavojų motinos gyvybei arba jei vaisius yra apsigimęs. Siūlomame įstatymo projekte numatoma uždrausti abortus vaisiaus apsigimimų atvejais, net tuomet, kai vaisius neturi galimybių išgyventi.

Vaisiaus apsigimimas dabar yra dažniausia legalių abortų 38 mln. gyventojų turinčioje Lenkijoje priežastis.

Pagal kitą įstatymo projektą būtų uždraustas lytinis švietimas mokyklose. Jo šalininkai sako, kad tai padės kovoti su pedofilija ir mažins atsitiktinių lytinių santykių ankstyvame amžiuje skaičių.

Organizacijos „Amnesty International“ Lenkijos skyriaus direktorė Draginja Nadaždin abu įstatymo projektus pavadino drakoniškais. „Bandymas priimti šiuos neatsakingus reakcingus įstatymus bet kuriuo metu būtų gėdingas, bet skubiai stumti juos per COVID-19 krizę yra nesąžininga“, – sakė D. Nadaždin.

Europos Tarybos žmogaus teisių komisarė Dunja Mijatovič sakė, kad šiuo „ypatingu COVID-19 pandemijos metu politikai ir sprendimų priėmėjai privalo nepasiduoti pagundai prastumti priemones, nesuderinamas su žmogaus teisėmis“.

Žemieji parlamento rūmai, kuriuose valdančioji partija „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) turi daugumą, minimus įstatymų projektus turi svarstyti trečiadienį ir ketvirtadienį. Iš karto galėtų vykti ir balsavimai, bet iki to galbūt nebus prieita.

PiS iki šiol stengdavosi įtikti konservatyviai Bažnyčiai, kuri nori griežtesnių abortų suvaržymų. Tačiau valdančioji partija nenori atstumti daugelio pasaulietiškų lenkų ir per ankstesnius protestus atsisakė šių įstatymo projektų, kuriuos dabar vėl pateikė viena katalikiška grupė. Keli PiS pareigūnai pabrėžia, kad tai ne partijos pasiūlymai, bet kiti pareigūnai jiems pritaria.

Kai kas mano, jog valdančioji partija iš tikrųjų nenori, kad šie įstatymai būtų priimti, ir galbūt ilgam perduos juos tolesniam komiteto darbui.

Partija vis tiek išloštų pademonstravusi paramą konservatyviems klausimams prieš gegužę įvyksiančius prezidento rinkimus, kurie dėl karantino vyks paštu. Tai, kad rinkimai vis tiek vyksta, piktina opozicines partijas, kurios sako, kad dėl karantino neįmanomos rinkimų kampanijos, todėl perrinkimo siekiantis dabartinis konservatorių prezidentas turės nesąžiningą pranašumą.

Strateginių studijų centro „Civil Development Forum“ politikos analitikas Pawelas Lisiewiczius socialiniame tinkle „Twitter“ pakomentavo, kad PiS „pritaria visiškai gyvybės apsaugai nuo pastojimo iki prezidento rinkimų“.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 04 15 12:26
Spausdinti