Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


DEZINFORMACIJA
Po blokuoto straipsnio apie J. Bideną „Twitter“ keičia politiką dėl programišių turinio
BNS
Unsplash

„Twitter“ pakeitė savo politiką dėl programišių turinio, JAV respublikonams pasipiktinus šio socialinio tinklo sprendimu blokuoti naujienų pranešimą, kuriame kritikuojamas demokratų kandidatas į Amerikos prezidentus Joe Bidenas.

Šimtus milijonų vartotojų visame pasaulyje turinti socialinės žiniasklaidos platforma vėlai ketvirtadienį paskelbė, kad ateityje blokuos tik tiesiogiai programišių paskelbtą vogtą informaciją, o visą kitą abejotinos kilmės informaciją žymės atitinkamais prierašais.

JAV Senato respublikonai anksčiau sakė, kad iškvies „Twitter“ vadovą Jacką Dorsey dviejuose komitetuose liudyti, kodėl kompanija blokavo saitus į laikraščio „New York Post“ straipsnį, esą atskleidžiantį J. Bideno ir jo sūnaus korupcinio pobūdžio veiklą Ukrainoje. 

Respublikonų senatorius Tedas Cruzas tai pavadino „kišimusi į rinkimus“. Prezidentas Donaldas Trumpas, kuris likus 19 dienų iki rinkimų populiarumu atsilieka nuo savo varžovo, taip pat pasmerkė „Twitter“ ir „Facebook“ sprendimus blokuoti minimą straipsnį.

„Twitter“ teisinių ir politikos klausimų vadovė Vijaya Gadde vėlai ketvirtadienį parašė, kad pagal dvejus metus galiojančios politikos dėl programišių turinio pakeitimus platforma „nebešalins programišių turinio, nebent jį tiesiogiai skelbtų programišiai ar išvien su jais veikiantys“ asmenys.

Pasak V. Gadde, socialinės žiniasklaidos milžinė taip pat žymės įrašus nurodydama kontekstą, „o ne blokuos dalijimąsi saitais tviteryje“.

Tokių pakeitimų kompanija ėmėsi dėl „susirūpinimo, kad galėtų būti daug nenumatytų pasekmių žurnalistams, paslapčių viešintojams ir kitiems“, prieštaraujančių „Twitter“ tikslui tarnauti viešam pokalbiui, nurodė V. Gadde.

Triukšmas kilo socialinės žiniasklaidos kompanijoms stengiantis atremti klausimus dėl šališkumo ir dezinformacijos per kontroversišką rinkimų kampaniją.

Tai, kad D. Trumpas intensyviai naudojasi tviteriu, kur turi daugiau kaip 87 mln. sekėjų, dar labiau komplikuoja platformos padėtį.

„New York Post“ rašė, kad buvęs viceprezidentas J. Bidenas, kuris buvo atsakingas už JAV politiką Ukrainos atžvilgiu, ėmėsi veiksmų padėti sūnui Hunteriui, 2014–2017 metais dirbusiam prieštaringai vertinamos ukrainiečių energijos kompanijos „Burisma“ valdyboje.

Tačiau tokios informacijos šaltinis sukėlė klausimų. Buvo cituojami įrašai iš esą H. Bideno palikto kompiuterio kietojo disko kopijos, kurią leidiniui perdavė D. Trumpo advokatas Rudy Giuliani.

Straipsnyje taip pat yra pareiškimų apie J. Bideno veiksmus Ukrainoje, kurių nepatvirtina oficialūs įrašai.

„Facebook“ ir „Twitter“ nurodė, kad saugodamiesi melagienų atsargumo dėlei ėmėsi veiksmų dėl šio straipsnio ir jo šaltinių.

J. Bideno kampanija atmetė straipsnyje esančius teiginius dėl korupcijos, bet nepaneigė minimame diske esančios medžiagos – daugiausia H. Bideno ir jo verslo partnerių susirašinėjimo elektroniniu paštu – tikrumo.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 10 16 14:15
Spausdinti