Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


PERGALĖ
Pietų Korėjos valdančioji partija laimėjo pandemijos sąlygomis vykusius rinkimus
BNS
Scanpix
Rinkimai Pietų Korėjoje.

Pietų Korėjos valdančioji liberali partija iškovojo tvirtą pergalę parlamento rinkimuose, kuriuose rinkėjų aktyvumas buvo didžiausias per beveik tris dešimtmečius, nors šalyje koronavirusas susargdino tūkstančius žmonių ir privertė balsavimo vietose taikyti griežtas socialinio atstumo taisykles.    

Valdančioji Demokratų partija ir jos politinė satelitė, kurią ji įkūrė, kad užsitikrintų daugiau vietų pagal proporcinio atstovavimo rinkimų sistemą, drauge iškovojo 180 mandatų 300 vietų Nacionaliniame Susirinkime, pranešė rinkimų pareigūnai, kai ketvirtadienį baigė skaičiuoti balsus. Tuo metu konservatoriai tankiai gyvenamame Seule patyrė skaudžiausią pralaimėjimą per daugelį metų.  

Užsitikrinta tvirta dauguma leis prezidento Moon Jae-ino vyriausybei ryžtingai siekti savo svarbiausių vidaus ir užsienio politikos tikslų, įskaitant pastangas atgaivinti diplomatiją su branduolinių ginklų turinčia Šiaurės Korėja, Seului grumiantis su istorine sveikatos krize, paralyžiavusia verslą ir sukėlusia grėsmę žmonių pragyvenimo šaltiniams.      

„Jaučiame didžiulę atsakomybę, kuri nustelbia mūsų džiaugsmą dėl pergalės rinkimuose“, – sakė Demokratų partijos lyderis Lee Hae-chanas partijos susitikime. – Imsimės prevencinių ir agresyvių pastangų įveikti naujojo koronaviruso krizę ir panaikinti grėsmę, kurią jį kelia pragyvenimo šaltiniams ir valstybės ekonomikai.“     

Opozicinės konservatyvios Vieningosios ateities partijos lyderis Hwang Kyo-ahnas, pralaimėjęs Demokratų partijos kandidatui svarbiame Seulo rajone, atsiprašė savo šalininkų už tai, kad „nesugebėjo svarbiu metu sutrukdyti šaliai pasukti neteisinga kryptimi“.     

Trečiadienį balsavo daugiau nei 17 mln. korėjiečių. Per išankstinį balsavimą ir paštu savo balsus atidavė 11,8 mln. rinkėjų. Bendras rinkėjų aktyvumas sudarė 66,2 proc. ir buvo didžiausias nuo 1992 metų visuotinių rinkimų, kuriuose balsavo 71,9 proc. rinkėjų, nurodė Nacionalinė rinkimų komisija.  

Analitikams sunku paaiškinti tokį netikėtai didelį rinkėjų aktyvumą. Kai kurie ekspertai sako, kad baimė ir nerimas dėl pandemijos paskatino žmones balsuoti už Moon Jae-ino vyriausybę, kad ši galėtų toliau kovoti su koronavirusu ir epidemijos padariniais esant didesniam politiniam stabilumui.   

Palyginti greitas ir efektyvus COVID-19 epidemijos suvaldymas yra svarbus laimėjimas Moon Jae-inui, turint galvoje, kad šiuos rinkimus daugelis laikė referendumu dėl jo darbo prezidento poste. Vos prieš kelis mėnesius kritikai smarkiai pliekė valstybės vadovą dėl vangaus ekonomikos augimo ir jo pernelyg švelnios pozicijos Šiaurės Korėjos atžvilgiu, o visuomenės parama jam sumenko dėl virtinės korupcijos skandalų, kurių epicentre atsidūrė jo svarbiausi politiniai sąjungininkai.    

Visgi prieš šiuos rinkimus surengti sociologiniai tyrimai rodė, kad prezidento populiarumas vėl auga, visuomenei pritariant jo vyriausybės agresyviai testavimo ir karantino strategijai, padėjusiai sumažinti COVID-19 mirtingumo rodiklį, palyginti su Kinija ir kai kuriomis Europos šalimis bei Šiaurės Amerika. Nuo pandemijos pradžios Pietų Korėjoje nustatyta beveik 11 tūkst. COVID-19 atvejų, 229 žmonės mirė.     

Koronavirusui sujaukus rinkimų ciklus Jungtinėse Valstijose ir Europoje, Pietų Korėja gali tapti pavyzdžiu, kaip surengti demokratiškus rinkimus pandemijos sąlygomis.  Pietų Korėjos rinkimų ir sveikatos priežiūros pareigūnai ėmėsi įvairių saugumo priemonių koronaviruso plitimo grėsmei sumažinti. Rinkėjai ir balsavimo vietose dirbę asmenys dėvėjo apsaugines veido kaukes. Prie rinkimų apylinkių ir pačiose balsavimo vietose buvo sužymėtos linijos, kad rinkėjai išlaikytų bent metro atstumą vienas nuo kito. 

Atvykus į balsavimo apylinkę, kiekvienam rinkėjui buvo pamatuojama temperatūra, po to paprašoma dezinfekuoti rankas specialiu skysčiu ir užsimauti vienkartines pirštines. Turėję temperatūros asmenys balsavo atskirose kabinose, kurios po to buvo iškart dezinfekuojamos.  

Prieš balsavimo pabaigą atiduoti balsą turėjo galimybę ir rinkėjai, kurie karantinuojasi namuose. Ja pasinaudojo daugiau beveik 11 200 žmonių, kurie į balsavimo vietas buvo palydėti arba nuėjo patys, bet buvo stebimi pasitelkus specialias judėjimo sekimo programėles. Kiekvienam iš jų atidavus savo balsą, rinkimų darbuotojai, vilkėję apsauginius kostiumus, kruopščiai dezinfekuodavo balsavimo kabinas.     

Hospitalizuoti ar izoliuoti asmenys galėjo atiduoti balsą paštu ar specialiuose laikinuose balsavimo punktuose per išankstinį balsavimą praėjusią savaitę.  

Šalies sveikatos apsaugos viceministras Kim Gang-lipas padėkojo rinkimų apylinkėse dirbusiems žmonėms ir rinkėjams už „saugius rinkimus“, nors pripažino, kad reiks bent savaitės įvertinti rinkimų poveikį epidemijai. 

„Nepaisant nerimo dėl viruso perdavimo, mes parengėme ir įgyvendinome tinkamas prevencines priemones, o didelis rinkėjų aktyvumas tikriausiai rodo, jog žmonės supranta, ką mes bandome padaryti“, – sakė jis per spaudos konferenciją.  

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 04 16 10:49
Spausdinti