Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


TOS PAČIOS LYTIES ASMENŲ TEISĖS
Perrinkimo siekiantis A. Duda tikisi užbaigti vaikų „vergovę“
IQ
Pexels
Homoseksualų pora.

Tos pačios lyties poros Lenkijoje neturi galimybės įsivaikinti. Perrinkimo siekiantis dabartinis šalies vadovas Andrzejus Duda tikisi tam – vaikų „vergovei“ ir „eksperimentams“ su jais – kelią užkirsti ir ateityje.

Naujienų portalo „Poland Daily“ teigimu, Lenkijos prezidentas pirmadienį pasirašė šalies konstitucijos pataisų juodraštį, kuriuo įsivaikinti leidžiama tik heteroseksualioms poroms. Tai esą jau dabar numatyta įstatymuose, todėl tokio reglamentavimo įtvirtinimas konstitucijoje suteiks papildomo aiškumo. Prezidento siūlyme teigiama, kad įsivaikinti galės tik susituokę asmenys – Lenkijos konstitucija numato, kad santuoka šalyje yra vyro ir moters sąjunga. 

Kiek anksčiau A. Duda yra pareiškęs, kad „LGBT ideologija yra blogiau nei komunizmas“, todėl ją kaip vieną „priešiškų ideologijų“ reikėtų drausti mokyklose, siekiant apsaugoti vaikus nuo jiems daromos „moralinės korupcijos“. Prezidentas teigė, kad tokiu žingsniu siekiama užtikrinti „vaiko apsaugą“. Jo manymu, „aiškus nurodymas, kad [tos pačios lyties asmenų įvaikinimas] yra nepriimtinas“, bus „visam laikui sustabdyti politiniai ginčai šiuo klausimu“ ir „užbaigtos emocijos“. 

A. Duda išreiškė viltį, kad parlamentas pritars jo siūlomam įstatymo projektui. Konstitucijai pakeisti reikalinga dviejų trečdalių Seimo dauguma. Dabartinė šalies valdančioji dauguma, vadovaujama prezidentą A. Dudą remiančios „Teisė ir teisingumas“, tiek balsų neturi: po praėjusių metų spalį vykusių rinkimų parlamente ji užima 235 vietas iš 460.

Tačiau pagrindinio jo varžovo sekmadienį vyksiančiame antrajame Lenkijos prezidento rinkimų ture, opozicijos kandidato Rafało Trzaskowskio, pozicija rodo, kad surinkti reikalingus balsus sunku nebus. „Nepritariu galimybei homoseksualioms poroms įsivaikinti. Šiuo metu Lenkijoje nėra nė vienos politinės partijos, pritariančios tokiam siūlymu“, – R. Trzaskowskį cituoja „Poland Daily“.

Nepaisant to, LGBT bendruomenės tema ir toliau išliks viena pagrindinių finišo tiesę tuoj pasieksiančioje rinkimų kampanijoje. R. Trzaskowskis tapo pirmuoju Varšuvos meru, dalyvavusiu LGBT eitynėse. Jis ne kartą yra viešai parėmęs civilinės partnerystės įteisinimą, siūlęs Varšuvos mokyklose įdiegti lytinio švietimo pamokas.

Visuomenės apklausos Lenkijoje rodo, kad tos pačios lyties asmenų santuokos palaikymas auga, tačiau jų galimybei įsivaikinti pritaria vos 10 proc. šalies gyventojų. LGBT teises Europoje remiančios grupės „ILGA-Europe“ gegužę paskelbtame „Vaivorykštės Europos“ žemėlapyje Lenkija vertinama kaip vieną blogiausių pozicijų užimančių valstybių. Organizacija atkreipia dėmesį į „neapykantą kurstančią vyriausybės ir bažnyčios retoriką“ prieš LGBT žmones ir smurto protrūkius paraduose už lygybę.

Reikšti priešiškos nuomonės nevengia ir kiti Lenkijos visuomenės veikėjai. Valdančiosios partijos lyderis Jarosławas Kaczyńskis yra sakęs, kad Lenkija privalo „ginti vaikus ir normalias šeimas“ nuo „importuoto LGBT judėjimo“, kuris „kelia grėsmę mūsų tapatybei, mūsų tautai, jos tęstinumui ir todėl visai valstybei“. Krokuvos arkivyskupas Marekas Jędraszewskis LGBT ideologiją yra pavadinęs „vaivorykštės maru“ ir prilyginęs bolševizmui ir nacizmui.

Daugelis vietos valdžios institucijų (daugiausia kontroliuojamos partijos „Teisė ir teisingumas“) paskelbė esančios „laisvos nuo LGBT ideologijos“, Liublino vaivadijoje buvo teikiami medaliai piliečiams, kurie priešinosi „LGBT ideologijai“. Gruodį Europos Parlamentas priėmė rezoliuciją, smerkiančią LGBT asmenų diskriminaciją Lenkijoje.

2020 07 08 05:30
Spausdinti