Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


ATSKAITOMYBĖS STYGIUS
Per JT Saugumo Tarybos sesiją Sirija pasmerkta dėl cheminių ginklų
BNS
Scanpix
Douma miestas Sirijoje.

Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos narės Jungtinė Karalystė, Estija ir Vokietija trečiadienį pasmerkė Siriją dėl atskaitomybės stygiaus po kaltinimų cheminių ginklų atakomis 2017 m.

Tai buvo pareikšta per uždarą JT Saugumo Tarybos vaizdo konferenciją, o vėliau paviešinta nepaisant konfidencialumo taisyklių. Cheminio ginklo draudimo organizacija (OPCW) balandžio 8 dieną paskelbė ataskaitą, kurioje Sirijos kariuomenė kaltinama dėl cheminių atakų šiauriniame Latamnos kaime 2017 metais.

Apie ataskaitą per Saugumo Tarybos mėnesio susitikimą, kuris dėl koronaviruso pandemijos vyko vaizdo konferencijos forma, kalbėjo JK, Estija ir Vokietija, kurios, ne taip kaip 12 kitų Tarybos narių, nusprendė paviešinti savo kalbas.

„Sirijos valdžia dar neatsakė į klausimus, iškeltus dėl jos cheminių ginklų programos“, – sakė britų reikalų patikėtinis JT Jonathanas Allenas. „Naudodama šiuos baisius ginklus, išlaikydama cheminių ginklų pajėgumus, nesuderinamus ir su jos pradine deklaracija, ir su jos deklaruotu visišku cheminių ginklų programos panaikinimu 2014 metais, nesilaikydama visų OPCW [reikalavimų], Sirija toliau pažeidinėja savo įsipareigojimus pagal Cheminio ginklo konvenciją ir Saugumo Tarybos sprendimus, išdėstytus 2118-oje rezoliucijoje“, – sakė jis.

Estijos ambasadorius Svenas Jurgensonas pabrėžė, kad cheminių ginklų naudojimo „negalima toleruoti“. „Atsakingieji turi būti patraukti atsakomybėn, – sakė jis. – Be atskaitomybės šie žiaurūs nusikaltimai tęsis. Labai gaila, kad absoliučiai nebuvo sirų bendradarbiavimo.“ Vokiečių ambasadoriaus pavaduotojas Jurgenas Schulzas sakė: „Atskaitomybė yra būtina, o nebaudžiamumas už šiuos bjaurius nusikaltimus nėra pasirinkimas.“

Trečiadienį po pietų Rusija, kuri, pasak diplomatų, giriasi esanti procedūrų, įskaitant konfidencialumą, sergėtoja, taip pat paskelbė savo ambasadoriaus Vasilijaus Nebenzios komentarus. „Sirijos cheminių ginklų programa uždaryta, visos jos cheminių ginklų atsargos eliminuotos, o gamybos pajėgumai sunaikinti“, – sakė V. Nebenzia ir pridūrė, kad Damaskas bendradarbiauja su OPCW.

Kaip nurodo OPCW, du Sirijos oro pajėgų lėktuvai 2017 metų kovo 24 ir 30 dienomis Latamnoje numetė dvi bombas su zarinu, o  Sirijos karinis sraigtasparnis tų metų kovo 25-ąją numetė balioną su chloru ant šio kaimo ligoninės.

Iš viso buvo paveikti 106 žmonės, teigia OPCW. Sirijos vyriausybė atmetė šią ataskaitą ir tvirtina, kad joje esama „sufalsifikuotų ir sufabrikuotų išvadų“.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 04 16 09:36
Spausdinti