Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


NAUJOJI ZELANDIJA
Paskutinis dūmas: kodėl pasaulį turėtų dominti Naujosios Zelandijos referendumai
IQ

Naujosios Zelandijos premjerei Jacindai Ardern šalies parlamento rinkimus dėl koronaviruso iš rugsėjo 19 d. nukėlus į spalį, salų gyventojai gavo daugiau laiko pagalvoti ir dėl tuo pačiu metu vyksiančių referendumų. Vienu jų gali būti legalizuota eutanazija, kitu – kanapės.

Naujas eutanazijos aktas leistų nepagydoma liga sergantiems žmonėms patiems nuspręsti užbaigti gyvenimą, dviem gydytojams patvirtinus, kad ligoniui liko gyventi ne ilgiau nei šeši mėnesiai. Jei šalies gyventojai pritars naujajam aktui, jis įsigalios praėjus 12 mėnesių. Naujoji Zelandija jau du kartus mėgino viena ar kita forma įteisinti eutanaziją, tačiau abu sykius – 1995 ir 2003 m. – parlamente įstatymas nesurinko balsų daugumos. Naujoji Zelandija bus pirmoji valstybė pasaulyje, eutanazijos legalizavimo klausimą spręsianti referendumu.

Šiuo metu pasaulyje eutanazija skirtingomis formomis yra legali penkiose šalyse: Nyderlanduose, Belgijoje, Kolumbijoje, Liuksemburge ir Kanadoje. Šveicarijoje, Vokietijoje, Australijos Viktorijos valstijoje ir kai kuriose JAV valstijose yra legalus vadinamasis mirties sukėlimas aukos prašymu, kai ligonis pats nutraukia gyvenimą padedamas kito žmogaus. Eutanazijos įstatymai Belgijoje ir Nyderlanduose sukėlė nemažai diskusijų, nes čia ją galima atlikti ir vaikams (Nyderlanduose – nuo 12 metų).

Medicininių kanapių vartojimas Naujojoje Zelandijoje jau yra legalus, jei pagal griežtą tvarką jų skiria gydytojas. Šiuo referendumu bus sprendžiama, ar bus įteisinta asmeninė kanapių panauda, t. y. ar ne jaunesniems nei 20 metų asmenims galima jas auginti, laikyti, parduoti, pirkti ir vartoti. Pastaraisiais metais kanapės sulaukia vis didesnio šalies gyventojų palaikymo. Įstatymas greičiausiai įsigaliotų iškart po rinkimų, tačiau neaišku, ar kitos išrinktos partijos jį įgyvendins.

Jei referendume būtų pritarta kanapių įstatymo pataisai, Naujoji Zelandija taptų dar viena valstybe, kur asmeninis kanapių vartojimas įteisintas, greta Kanados, Sakartvelo, Pietų Afrikos Respublikos, Urugvajaus, dalies Australijos ir vienuolikos JAV valstijų.

2020 08 30 08:20
Spausdinti