Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


KORONAVIRUSAS
Pasaulyje skelbiama pandemija
BNS
Pixabay
Vaistai ir žemėlapis.

Naujojo koronaviruso protrūkį dabar jau galima pavadinti pandemija, trečiadienį pareiškė Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas.

Naujojo koronaviruso sukeliamos ligos „COVID-19 [protrūkį] galima apibūdinti kaip pandemiją“, sakė PSO vadovas žurnalistams Ženevoje. „Anksčiau niekada nematėme koronaviruso sukeltos pandemijos“, – pridūrė jis.

T. A. Ghebreyesusas sakė esąs sunerimęs dėl to, kaip stipriai plinta virusas, kuriuo užsikrėtė daugiau kaip 110 tūkst. žmonių ir kuris pareikalavo per 4 tūkst. gyvybių. „Esame giliai sunerimę tiek dėl grėsmingo plitimo lygio ir stiprumo, tiek dėl grėsmingo neveiksnumo lygio“, – per spaudos konferenciją kalbėjo PSO vadovas.

Jo vertinimu, užsikrėtimo atvejų ir mirčių skaičius artimiausiomis dienomis ir savaitėmis augs. PSO vadovas taip pat pabrėžė, kad smarkiai nuo koronaviruso nukentėjęs Iranas visomis išgalėmis stengiasi suvaldyti protrūkį, bet jam trūksta daugiau atsargų.

Italija yra labiausiai paveikta

Užsikrėtimo naujuoju koronavirusu atvejų Europoje jau yra daugiau kaip 22 tūkst., o Italija tebėra labiausiai paveikta šalis, rodo naujienų agentūros AFP kaupiami duomenys.

Patvirtintų užsikrėtimo atvejų Europoje skaičius padidėjo iki 22 307, o mirties atvejų yra 930, rodo duomenys, kaupiami iš oficialių šaltinių.

Italijoje užsikrėtimo atvejų skaičius padidėjo iki 12 462, o mirties atvejų – iki 827. Šie skaičiai buvo paskelbti trečiadienio vakarą.

Stabdo sezoną

NBA stabdo reguliarųjį sezoną, komandos „Utah Jazz“ krepšininkui nustačius naująjį koronavirusą, trečiadienį pranešė stipriausia krepšinio lyga pasaulyje. Testų rezultatai buvo paskelbti prieš pat „Utah Jazz“ rungtynes su „Oklahoma City Thunder“ ir jos buvo staiga atidėtos.

Pasak NBA, užsikrėtusio žaidėjo arenoje nebuvo, jis yra gydomas. „NBA po šio vakaro rungtynių darbotvarkės užbaigimo sustabdo rungtynes iki atskiro pranešimo, – paskelbė lyga. – NBA šia pertrauka pasinaudos kitiems žingsniams dėl koronaviruso pandemijos nustatyti.“

„Utah Jazz“ pareiškime sakoma, kad minimam žaidėjui pasireiškė simptomai, panašūs į gripo, o testai neparodė nei gripo, nei kai kurių kvėpavimo takų infekcijų. Tuomet buvo nuspręsta atlikti testą dėl COVID-19 ir jo rezultatai buvo teigiami. Žaidėju rūpinasi sveikatos apsaugos pareigūnai Oklahoma Sityje.

Pareiškime susirgusio žaidėjo vardas nenurodomas, bet „Denver Nuggets“ treneris Mike'as Malone'as  žurnalistams sakė manantis, kad tai prancūzas Rudy Gobert'as.

Neatsparios ir žvaigždės

Tomui Hanksui ir jo žmonai Ritai Wilson, kurie vieši Australijoje dėl aktoriaus kino projekto, testais nustatytas naujasis koronavirusas, ketvirtadienį paskelbė pats „Oskaro“ laureatas. 63 metų T. Hanksas ir jo bendraamžė žmona yra izoliuoti ligoninėje Gold Kouste Rytų Australijoje, paskelbė Kvynslando valstijos sveikatos apsaugos pareigūnai.

„Labas, žmonės, Rita ir aš esame čia, Australijoje. Pasijutome truputį pavargę, tarsi būtume persišaldę, buvo kūno skausmų, – socialiniame tinkle „Instagram“ parašė T. Hanksas. – Mums buvo atlikti testai dėl koronaviruso ir jų [rezultatai] buvo teigiami.“

„Mes, Hanksai, būsim tikrinami testais, stebimi ir izoliuoti tiek, kiek reikės dėl visuomenės sveikatos ir saugumo“, – pridūrė JAV aktorius. T. Hanksas yra pirmoji didelė Holivudo žvaigždė, viešai pareiškusi, kad užsikrėtė per pasaulį keliaujančiu naujuoju virusu.

Anksčiau jis yra sakęs, kad serga 2 tipo diabetu, kuris laikomas papildomu rizikos veiksniu asmenims, užsikrėtusiems koronavirusu. Australijoje kol kas patvirtinta daugiau kaip 130 COVID-19 atvejų ir trys mirties atvejai.

T. Hanksas į Gold Koustą atvyko dėl būsimo filmo apie Elvis Presley, kurį režisuos australas Bazas Luhrmannas. T. Hanksas vaidins legendinio dainininko ilgametį vadybininką Tomą Parkerį. Darbai dėl šio „Warner Bros“ filmo po T. Hankso diagnozės buvo sustabdyti.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 03 12 09:22
Spausdinti