Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


ŽADINTUVAS
Pasaulio sveikatos organizacija: COVID-19 pandemija didžiulė, bet priešaky gali būti didesnių
BNS
Pexels
Pandemijos mastas.

Naujasis koronavirusas sukėlė pražūtingų padarinių visame pasaulyje, tačiau Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) pirmadienį įspėjo, kad priešaky dar gali laukti sunkesnių pandemijų, ir paragino pasaulį „rimtai“ žiūrėti į pasirengimą joms.   

„Tai žadintuvo skambutis“, – žurnalistams sakė PSO ekstremaliųjų situacijų vadovas Michaelas Ryanas per spaudos konferenciją, surengtą praėjus lygiai metams po to, kai ši Jungtinių Tautų sveikatos agentūra pirmą kartą sužinojo apie Kinijoje plintantį naują virusą. 

Per metus visame pasaulyje naujuoju koronavirusu užsikrėtė per 80 mln. žmonių, iš kurių beveik 1,8 mln. mirė. „Ši pandemija labai sunki“, – pripažino M. Ryanas. „Ji labai greitai išplito visame pasaulyje ir paveikė visus mūsų planetos kampelius, tačiau ji nebūtinai yra ta didžioji“, – sakė jis. 

M. Ryanas pabrėžė, kad nors šis virusas „labai užkrečiamas ir žudo žmones... dabartinis mirtingumas yra gana mažas, palyginti su kitų naujų ligų“, – kalbėjo jis. „Turime pasirengti, nes ateityje galime susidurti su kažkuo dar blogesniu“, – sakė M. Ryanas.   

PSO aukšto rango patarėjas Bruce'as Aylwardas taip pat įspėjo, kad nors pasaulis padarė didžiulę mokslinę pažangą, kovodamas su koronaviruso krize, įskaitant rekordiškai greitą vakcinų sukūrimą, jis tikrai dar nėra pasirengęs atremti būsimas pandemijas. „Grumiamės su antrąja ir trečiąja šio viruso bangomis ir vis dar nesame pasirengę su jomis tvarkytis ir jas valdyti“, – sakė jis spaudos konferencijoje. 

„Nors esame geriau pasiruošę... mes nesame visiškai pasirengę šiai, juo labiau kitai [pandemijai]", – pridūrė B. Aylwardas.   

„Daugiau ambicijų“ 

Tuo metu PSO vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas išreiškė viltį, kad po COVID-19 pandemijos pasaulis bus geriau pasirengęs kovoti su būsimomis grėsmėmis. „Kalbant apie informuotumą, manau, jis pas mus atsiranda“, – sakė jis.  

Tačiau PSO vadovas pabrėžė, kad „dabar metas iš tiesų rimtai nusiteikti“. „Reikės daugiau ambicijų“, – pridūrė jis. Tačiau Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas taip pat sveikino pasaulio mokslininkus, kurie glaudžiai bendradarbiauja, siekdami padėti greičiau padaryti galą pandemijai.   

Jis taip pat paminėjo dvi naujas koronaviruso atmainas, aptiktas Jungtinėje Karalystėje ir Pietų Afrikoje, kurios, regis, yra labiau užkrečiamos. „Dirbame su JK ir Pietų Afrikos mokslininkais, vykdančiais epidemiologinius ir laboratorinius tyrimus, kurie padės nuspręsti dėl tolesnių žingsnių“, – sakė PSO vadovas.   

Jis pagyrė abi šalis už tai, kad aptiko koronaviruso mutacijas. Daugiau nei pusšimčiui valstybių įvedus suvaržymus kelionėms iš JK, Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas taip pat įspėjo nesiimti baudžiamųjų priemonių prieš šalis, kurios skaidriai dalijasi tokia informacija. „Tik tikrindamos ir vykdydamos veiksmingą testavimą šalys galės aptikti atmainų ir koreguoti savo reagavimo strategijas“, – sakė jis.   

„Turime užtikrinti, kad šalys nebūtų baudžiamos už skaidrų dalijimąsi naujais moksliniais duomenimis“, – pabrėžė PSO vadovas. 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 12 29 13:14
Spausdinti