Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


PASAULINĖS RINKOS
Pandemija – ne kliūtis: Kinija aplenkė JAV pagal tiesiogines užsienio investicijas
IQ
Unsplash
Šanchajus, Kinija.

Skaičiuojama, kad tiesioginės užsienio investicijos (TUI) dėl pandemijos visame pasaulyje 2020 m. krito 40 proc. Tačiau kol vienos valstybės ruošiasi šio kritimo sukeltas pasekmes atremti, Kinija turi kuo džiaugtis – pirmą kartą Azijos milžinė išstūmė JAV iš pirmos vietos.

Jungtinių Tautų analizės duomenimis, 2019 m. TUI JAV siekė 251 mlrd. JAV dolerių (207 mlrd. eurų). 2020 m., šalį krečiant pandemijai ir vidaus neramumams, TUI krito 49 proc. ir tebuvo 134 mlrd. dolerių (110 mlrd. eurų).

Kinija, nepaisant koronaviruso ir įtampos tarptautinėse organizacijose, gali pasigirti 4 proc. TUI augimu – 2020 m. šaliai pavyko pritraukti 163 mlrd. JAV dolerių (134 mlrd. eurų). 2019 m. TUI Kinijoje siekė 140 mlrd. (115 mlrd. eurų).

Be Kinijos, toks TUI augimas stebimas tik Indijoje (13 proc.), o Brazilija, kaip ir JAV, patyrė skaudų 50 proc. nuosmukį. Europos Sąjungoje (ES) TUI krito 71 proc. – Jungtinė Karalystė ir Italija, vienos labiausiai koronaviruso paveiktų žemyno valstybių, nepritraukė naujų investicijų, o Vokietijoje TUI smuko 61 proc.

TUI kritimą JAV paaiškina sudėtinga politinė padėtis ir COVID-19 sukelta krizė, kuri iki šiol nesuvaldyta. JAV TUI stabiliai kilo ir viršūnę pasiekė 2016 m., tačiau nuo tada, kai prezidentu buvo išrinktas Donaldas Trumpas, buvo stebimas nežymus kritimas.

Kinija panašaus kritimo taip ir nesulaukė. Skirtingai nei Vakarų valstybės, Kinija, praėjusių metų pavasarį įvedusi griežtą karantiną, po jo atsivėrė dar balandį. JAV ir ES, atrodo, kol kas tokių planų nenumatoma.

Tačiau derėtų atkreipti dėmesį, kad JAV, skirtingai nei Kinija, turi liberalią, atviros rinkos ekonomiką, todėl tokie potvyniai ir atoslūgiai neturėtų stebinti. Tikėtina, kad, ilgainiui pasitraukus pandemijai ir prezidentaujant kur kas stabilesniam ir labiau prognozuojamam Joe Bidenui, TUI pamažu vėl ims kilti.

Be to, visų TUI atsargos JAV išlieka kur kas didesnės ir vis dar gerokai lenkia Kiniją, kuri, nors ir pritraukė daugiau investicijų praėjusiais metais, nėra tokia patraukli ir atvira užsienio investuotojams.

Tiesa, ekspertų nuomone, bent iki 2022 m. TUI pritraukimas JAV gali išlikti sudėtingas.

Vis dėlto 2020 m. ir pandemija galėjo paspartinti procesus, kurie iki šiol buvo matomi kaip besiplėtojantys pamažu. Investicijos vis greičiau plaukia į Azijos regionus, o Vakarų valstybės, ilgą laiką buvusios lyderėmis, dabar traukiasi į antrą planą. COVID-19 prie to prisideda ir tuo, kad, iškilus pasaulinei grėsmei sveikatai, užvėrus valstybių sienas ir sutrūkinėjus tarptautinės prekybos ryšiams, valstybės atidžiau žvalgosi į arčiau esančius partnerius.

2021 01 26 06:40
Spausdinti