Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


IZRAELIS
Paleistas Izraelio parlamentas: COVID-19 koalicija užduso
BNS
Twenty20
Izraelio vėl laukia rinkimai.

Izraelio parlamentas trečiadienį buvo paleistas, ministro pirmininko Benjamino Netanyahu vadovaujamai susiskaldžiusiai valdančiajai koalicijai iki nustatyto galutinio termino nepatvirtinus biudžeto, tad šaliai teks rengti jau ketvirtus rinkimus per trumpesnį nei dvejų metų laikotarpį.

Valdančiąją koaliciją, kurią spaudžiami aplinkybių – koronoviruso pandemijos – nenoromis sudarė B. Netanyahu ir jo politinis varžovas, gynybos ministras Benny Gantzas , purtė vidaus nesutarimai ir ji jau kurį laiką buvo prie žlugimo slenksčio.

Naujo Kneseto rinkimai gali būti surengti jau kovo 23 dieną. B. Netanyahu teks užsiimti rinkimų kampanija, šalyje tebesiaučiant koronaviruso pandemijai, ir tuo pat metu dalyvauti teismo posėdžiuose, kur bus nagrinėjama jam iškelta byla dėl kyšininkavimo, sukčiavimo ir piktnaudžiavimo pasitikėjimu.

B. Netanyahu dešiniojo sparno partijos „Likud“ ir B. Gantzo centro kairiųjų partijos „Mėlyna ir balta“ vadovaujama koalicija turėjo vėliausiai iki vidurnakčio sutarti dėl 2020 metų biudžeto.

Nepatvirtinus biudžeto, pagal įstatymus parlamentas turi būti paleistas, antradienį naujienų agentūrai AFP sakė Kneseto atstovas spaudai Uri Michaelis.

Pasibaigęs terminas reiškia keblios politinės sąjungos tarp B. Netanyahu ir B. Gantzo pabaigą. Abu politikai varžėsi trejuose aiškaus nugalėtojo neiškėlusiuose rinkimuose pernai balandį ir rugsėjį bei šių metų kovą.

Kova dėl biudžeto

B. Netanyahu ir B. Gantzas sutarė sukurti vadinamąją vienybės vyriausybę šių metų balandį. B. Gantzas sakė niekada nepasitikėjęs B. Netanyahu, tačiau norėjęs padaryti taip, kad izraeliečiams netektų ketvirtą kartą eiti prie balsadėžių, ypač įsibėgėjant pandemijai.

Trejiems metams sudaryta koalicinė sutartis numatė, kad B. Netanyahu 18 mėnesių eis vyriausybės vadovo pareigas, o B. Gantzas turės pakaitinio ministro pirmininko statusą. 2021 metų lapkritį jie turėtų apsikeisti postais.

B. Gantzas tvirtino, kad koalicija turi priimti biudžetą, apimantį 2020 ir 2021 metus. Anot jo, Izraeliui reikia stabilumo po rimčiausios šalies istorijoje politinės krizės ir bandant atgaivinti ekonomiką, kurią smarkiai paveikė koronaviruso pandemija.

B. Netanyahu atsisakė pritarti 2021 metų biudžetui. Anot kritikų, tai premjero politinė taktika, skirta kurstyti nestabilumą koalicijoje, kad jam būtų lengviau sužlugdyti vyriausybę, kai artės laikas perduoti valdžią B. Gantzui.

„Mes einame į rinkimus todėl, kad Netanyahu atsisakė priimti biudžetą, kaip reikalauja įstatymai, ir laikytis politinių susitarimų, kad jis galėtų likti valdžioje viso savo teismo proceso metu“, – sakė mokslinio instituto „Israel Democracy“ pirmininkas Yohananas Plesneris (Johananas Plesneris).

Sekmadienį vėlai vakare „Mėlyna ir balta“ pareiškė pasiekusi susitarimą su „Likud“ dėl teisės akto projekto, kuris suteiktų vyriausybei daugiau laiko biudžetui priimti.

Tačiau antradienį Izraelio parlamentas atmetė tą projektą, o B. Netanyahu ir B. Gantzas vėl įsivėlė į žodžių karą. Prieš pasiūlymą galutinį terminą 2020 metų biudžetui patvirtinti atidėti iki gruodžio 31 dienos balsavo tiek „Likud“, tiek „Mėlynos ir baltos“ parlamentarai. B. Gantzas, kuris šiuo metu karantinuojasi, balsavime dalyvauti negalėjo.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 12 23 07:40
Spausdinti