Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


KINIJA
Pakeliui į laisvę: kinų žmogaus teisių advokatas po penkerių metų kalėjimo uždarytas karantine
BNS
Wang Quanzhangas.

Po beveik penkerių metų kalėjime į laisvę paleistas žymus kinų žmogaus teisių advokatas, sekmadienį pranešė jo žmona.

44-erių Wang Quanzhangas pirmąkart sulaikytas buvo 2015 metais, vykdant plataus masto susidorojimo su daugiau nei 200 teisininkų ir vyriausybės kritikų Kinijoje kampaniją, kai prezidentas Xi Jinpingas sugriežtino savo valdžią.

Tačiau, pasak aktyvisto žmonos Li Wenzu, jis dar negrįžo namo pas savo šeimą Kinijos sostinėje ir vietoj to sekmadienį buvo palydėtas į jo namus rytinėje Šandongo provincijoje, kur jis turės praleisti 14 dienų karantine atsargumo sumetimais dėl koronaviruso.

Li Wenzu naujienų agentūrai AFP iš Pekino, kur ji gyvena su mažamečiu poros sūnumi, sakė bijanti, kad Wang Quanzhangui bus skirtas namų areštas nepaisant jo paleidimo iš kalėjimo ir kad jis bus stebimas „Manau, kad (valdžios institucijos) žingsnis po žingsnio meluoja mums“, – sakė Li Wenzu.

„Jie pasinaudojo epidemija kaip pretekstu jį karantinuoti 14 dienų, kai jis turėjo galėti grįžti į savo namus Pekine pagal atitinkamas teisines gaires“, – pridūrė ji.

Su kalėjimo pareigūnais ir Šangdongo teisingumo departamento atstovais AFP sekmadienį nepavyko susisiekti.

Wang Quanzhangas, gynęs politinius aktyvistus ir žemės konfiskavimo aukas, buvo vienas iš kelių šimtų teisininkų ir žmogaus teisių aktyvistų, sulaikytų 2015 metų vasarą per vadinamąją „persekiojimų kampaniją 709“ (709 crackdown). Ši kampanija buvo taip pavadinta, nes prasidėjo 2015 metų liepos 9 dieną.

Tačiau teismas puspenktų metų nelaisvės už ardomąją veiklą bausmę jam paskyrė tik 2019-ųjų sausį. Jo teismas vyko už uždarų durų.

„Aš tikrai nerimauju, kad jie planuoja paskirti jam ilgalaikį namų areštą ir užkirsti kelią mus vėl suvienyti kaip šeimą“, – sakė Li Wenzu, nenuilstamai kovojusi už savo vyro išlaisvinimą.

Jo žmona pridūrė, kad policija priverstinai iškeldino nuomininkus iš Wang Quanzhangui priklausančių namų Dzinano mieste, kad jis galėtų grįžti į Šandongą. Li Wenzu sakė mananti, jog viešnagė ten nebuvo jo pasirinkimas. „Jo kalba ribojama. Jis vakar man paskambino ir pasakė, kad vyks į Dzinaną“, – teigė ji.

„Ar tai galėtų padaryti racionalus žmogus, beveik penkerius metus atskirtas nuo savo žmonos ir vaiko?“ – tęsė advokato žmona.

Li Wenzu pirmoji kelionė pas vyrą po jo sulaikymo 2015-aisiais įvyko praėjusių metų birželį, kai jai buvo leista aplankyti jį kalėjime po kelių atsisakymų suteikti leidimą. „Mano vyro sveikata pablogėjo per ilgą įkalinimą, jis neteko labai daug svorio“, – tuo metu AFP sakė Li Wenzu.

Po to, kai Xi Jinpingas 2012 metais perėmė valdžią, Pekinas sustiprino susidorojimą su pilietine visuomene, sugriežtindamas žodžio laisvės apribojimus ir sulaikydamas šimtus aktyvistų ir teisininkų.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 04 05 11:45
Spausdinti