Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


RUSIJA
Maskvos teismas atidėjo A. Navalnui iškeltos bylos dėl veterano apšmeižimo nagrinėjimą
BNS
Scanpix
A. Navalnas Šeremetjevo oro uoste.

Maskvos teismas trečiadienį atidėjo sulaikytam Kremliaus kritikui Aleksejui Navalnui iškeltos bylos dėl Antrojo pasaulinio karo veterano apšmeižimo nagrinėjimą, pranešė jo advokatai.

Opozicionieriaus advokatė Olga Michailova naujienų agentūrai AFP sakė, kad teismas atidėtas iki vasario 5 dienos, nes iš Vokietijos sugrįžęs A. Navalnas šiuo metu laikomas karantine.

A. Navalnas buvo areštuotas sekmadienį Maskvos Šeremetjevo oro uoste, nepraėjus nė valandai po to, kai sugrįžo į Rusiją iš Vokietijos, kur gydėsi po praėjusią vasarą įvykdyto apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“.

Teismas nusprendė, kad „byla turi būti nagrinėjama jam dalyvaujant“, sakė O. Michailova ir pridūrė, kad opozicionieriaus bendražygiai pritaria tokiam sprendimui.

Oficialiai nurodyta, kad A. Navalnas sekmadienį buvo sulaikytas už tai, kad pažeidė 2014 metais sukčiavimo byloje jam paskirtos lygtinės bausmės sąlygas, pagal kurias turėjo dukart per mėnesį atvykti į Rusijos federalinę bausmių vykdymo tarnybą (FSIN).

Pirmadienį per skubos tvarka policijos skyriuje surengtą posėdį teismas leido laikyti A. Navalną suimtą iki vasario 15 dienos. Vėliau jis buvo pervežtas į Maskvos tardymo izoliatorių „Matrosskaja tišina“, kur 14 dienų bus laikomas karantine.

Tyrimų komitetas, tiriantis sunkius nusikaltimus, birželį iškėlė A. Navalnui bylą dėl šmeižto už veterano „garbės ir orumo žeminimą“.

Tąsyk Tyrimų komitetas nurodė, kad minėtas veteranas viename reklaminiame vaizdo klipe pasisakė už pernai vasarą priimtas konstitucijos pataisas, atveriančias kelią prezidentui Vladimirui Putinui likti valstybės vadovo poste iki 2036 metų.

A. Navalnas socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė vaizdo įrašą, kuriame pavadino tą veteraną ir kitus klipe matomus asmenis „šalies gėda“, „žmonėmis, neturinčiais sąžinės“ ir „išdavikais“.

Tyrimas buvo sustabdytas, kol A. Navalnas gydėsi Vokietijoje po praėjusį rugpjūtį įvykdyto apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga.

44 metų opozicionierius ir kovos su korupcija aktyvistas kaltina V. Putiną įsakius jį nunuodyti. Kremlius tai kategoriškai neigia.

Vasario 2 dieną teismas nagrinės FSIN Maskvos valdybos pateiktą prašymą 2014 metais A. Navalnui skirtą trejų metų ir šešių mėnesių lygtinio laisvės atėmimo bausmę pakeisti realiu laisvės atėmimu.

A. Navalnas ir jo bendražygiai tvirtina, kad abi bylos yra politiškai motyvuotos.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 01 20 13:00
Spausdinti