Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


UKRAINA
M. Saakašvilis planuoja sugrįžti į Ukrainos politiką
BNS
Scanpix
Michailas Saakašvilis.

Buvęs Sakartvelo prezidentas Michailas Saakašvilis, planuojantis grįžti į Ukrainos valdžios priešakines pozicijas, penktadienį pareiškė, kad nori padėti išvesti šią šalį iš ekonominės krizės.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, pažadėjęs užtikrinti Vakarų investicijas ir išvaduoti šalį nuo korupcijos, pasiūlė paskirti M. Saakašvilį Ukrainos vyriausybės ministro pirmininko pavaduotoju reformoms. Pernai jam buvo sugrąžinta Ukrainos pilietybė.

52 metų M. Saakašvilio kandidatūrai dar turi pritarti parlamentas, kurį kontroliuoja V. Zelenskio valdančioji partija. „Ukraina įžengia į ekonominės audros etapą. Mes turime priimti netradicinius sprendimus, kad išgelbėtume Ukrainos ekonomiką“, – M. Saakašvilis sakė žurnalistams Kijeve penktadienį.

„Prezidentas man patikėjo surengti derybas su Tarptautiniu valiutos fondu. Ukrainai reikia daug daugiau paramos nei ji dabar gauna“, – pridūrė jis, kalbėdamas prieš susitikimą su valdančiosios partijos nariais.

M. Saakašvilis sakė, kad jo kandidatūrą Ukrainos parlamentas veikiausiai svarstys ketvirtadienį.

Naujas etapas

M. Saakašvilio paskyrimas įvyktų ypač sudėtingu Ukrainai laiku. Apžvalgininkai perspėja, kad dėl koronaviruso pandemijos sukelto šoko šalies ekonomika šiemet gali susitraukti 10 procentų. 

V. Zelenskio vyriausybė siekia gauti 8 mlrd. JAV dolerių (7,4 mlrd. eurų) paskolą iš Tarptautinio valiutos fondo, dar užsitikrinti kitų donorų pagalbą ir susitarti su Rusija dėl šešerius metus rusenančio separatistinio konflikto pabaigos.

M. Saakašvilis trečiadienį socialiniame tinkle „Facebook“ pranešė, kad V. Zelenskis jam pasiūlė tapti Ukrainos ministro pirmininko pavaduotoju reformoms ir jis jau kalbėjosi su premjeru Denysu Šmyhaliu.

„Noriu, kad mano patirtis būtų naudinga, todėl priėmiau Zelenskio pasiūlymą“, – sakė jis žurnalistams penktadienį.

Ekspertai neturi vieningos nuomonės dėl M. Saakašvilio potencialaus sugrįžimo į Ukrainos politiką. Dalis jų tvirtina, kad jo pagalba pravers V. Zelenskiui reformuoti šalį, bet kiti perspėja, kad Sakartvelo eksprezidento sugrįžimas gali atnešti bėdų.

„Manau, kad jis užtemdys visus“, – naujienų agentūrai AFP sakė aukšto rango vyriausybės narys. Jehoras Sobolevas, buvęs ukrainiečių įstatymų leidėjas, glaudžiai dirbęs su M. Saakašviliu,  sakė, kad jo „milžiniška politinė patirtis“ gali padėti išlaisvinti Ukrainą iš korupcijos ir biurokratijos.

„Dauguma valstybinių funkcijų ir institucijų yra katastrofiškos būklės, todėl reikia tokių žmonių kaip Saakašvilis“, – kalbėjo jis.

Parlamentui patvirtinus M. Saakašvilio kandidatūrą, 2003-ųjų Rožių revoliucijai Sakartvele vadovavusio politiko permainingoje karjeroje prasidėtų naujas etapas.

Per savo prezidentavimą Sakartvele nuo 2004 iki 2013 metų M. Saakašvilis pertvarkė šalies ekonomiką ir pritraukė užsienio investicijų, tačiau jis taip pat kariavo su Rusija dėl dviejų atsiskyrėliškų rajonų.

Sakartvelas grasina atšaukti ambasadorių

Tuo metu Sakartvelo vyriausybė nepritaria ieškomo šalies eksprezidento M. Saakašvilio paskyrimui Ukrainos vicepremjeru, ir tokiu atveju atšauktų savo ambasadorių iš Kijevo, penktadienį perspėjo sakartveliečių ministras pirmininkas Georgijus Gacharija.

„Mums Saakašvilio paskyrimas ministro pirmininko pavaduotoju šalyje, kuri yra strateginė Sakartvelo partnerė, yra kategoriškai nepriimtinas. Tai nepriimtina, nes šis asmuo yra nuteistas už Sakartvele padarytus nusikaltimus ir šiuo metu yra ieškomų asmenų sąraše“, – pareiškė G. Gacharija.

Jis pažymėjo, kad M. Saakašvilio paskyrimas vicepremjeru nepaveiktų ilgalaikių Sakartvelo ir Ukrainos strateginių santykių, bet išprovokuotų tam tikrą Tbilisio reakciją.

„Kol kas ambasadoriaus neatšaukėme, tačiau jei toks sprendimas bus priimtas, tikrai tai padarysime – bent jau konsultacijoms“, – teigė Sakartvelo premjeras.

M. Saakašvilis Sakartvele ieškomas dėl kaltinimų piktnaudžiavimu valdžia, bet jis pats juos neigia ir tvirtina, kad jie yra politiškai motyvuoti.

„Pandoros skrynia“

Kai M. Saakašvilis paliko savo šalį, V. Zelenskio pirmtakas Petro Porošenka 2015 metais  paskyrė Sakartvelo eksprezidentą strateginės Odesos srities gubernatoriumi.

Tačiau eidamas šias pareigas M. Saakašvilis supykdė nemažai politikų, pradėjęs kritikuoti jų turtus ir patį Ukrainos lyderį dėl nesugebėjimo pažaboti korupciją.

Jis susipyko su P. Porošenka, buvo apkaltintas Rusijos remiamo perversmo organizavimu ir išsiųstas iš šalies.

Analitikas Anatolijus Oktysiukas iš „Demokratijos namų“ idėjų kalvės sakė, kad V. Zelenskis smarkiai rizikuoja pasirinkdamas kandidatu į vicepremjerus M. Saakašvilį, kuris turi ryšių su jo administracijos vadovu Andrijumi Jermaku.

Pasak analitiko, V. Zelenskis dėl šios kandidatūros „atveria Pandoros skrynią“.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 04 24 19:19
Spausdinti